Un prim pas spre o politică publică privind alfabetizarea informațională și media. CJI a elaborat proiectul unui plan interministerial în domeniu 

Foto: Facebook / Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a inițiat elaborarea Planului interministerial de integrare a acțiunilor de alfabetizare informațională și media (AIM). Documentul, care este consultat cu societatea civilă și autoritățile, reprezintă un prim pas spre o politică publică în domeniul AIM. 

Alfabetizarea media a fost definită de Comisia Europeană ca „un domeniu ce se referă la toate aspectele tehnice, cognitive, sociale, civice și capacitățile creative care permit să accesăm și să avem o înțelegere critică și să interacționăm cu media”. Spre deosebire de alte state, Republica Moldova nu are o politică, un program sau o strategie națională care să vizeze în mod special domeniul AIM. Potrivit CJI, în mare parte, toate inițiativele, proiectele, resursele și cercetările desfășurate până acum au fost făcute la inițiativa reprezentanților societății civile, cu suportul comunității donatorilor și în conformitate cu agenda acestora. Pe de altă parte, instituțiile de stat implicate au avut, de regulă, rol de partener al acestor proiecte sau inițiative, și nu de inițiator, finanțator sau care să le implementeze direct. Argumentele se regăsesc în proiectul planului interministerial. 

Documentul a fost elaborat în baza analizei inițiativelor relevante domeniului AIM, politicilor și legislației naționale și internaționale. La fel, în procesul de elaborare a planului au fost consultați reprezentanții mai multor instituții de stat: Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Consiliul Audiovizualului și Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Eforturile au fost întreprinse de CJI în cadrul proiectului „Avansarea alfabetizării informaționale și media în Moldova”, implementat cu sprijinul IMS. 

„În prezent, nu există nicio instituție/autoritate de stat special desemnată să supravegheze și să coordoneze domeniul AIM. La fel, nu există un plan la nivel național care ar include obiective specifice, plan de acțiuni, un buget alocat și lipsește o coordonare strategică și eficientă a eforturilor și proiectelor necesare în domeniul AIM. Această situație cauzează lacune în comunicarea și coordonarea între diferite instituții guvernamentale, donatori sau societatea civilă care lucrează în domeniul AIM sau al combaterii dezinformării, ce deseori cauzează suprapunerea sau desincronizarea eforturilor de alfabetizare informațională și media”, se mai arată în proiectul planului. 

„Până în prezent, alfabetizarea informațională și media a fost preocuparea societății civile din Republica Moldova, anumite instituții publice asumându-și rolul de partener. Credem că a venit timpul să inversăm aceste roluri. Alfabetizarea informațională și media a cetățenilor de toate vârstele ar trebui să devină o prioritate și pentru stat. Acest plan interministerial este un prim pas spre o politică publică, vine să arate un set de acțiuni pe care și le-au asumat unele instituții de stat și va contribui la o mai bună coordonare în domeniu”, a precizat pentru Mediacritica Anastasia Nani, directoare adjunctă a CJI.

Potrivit expertei și cercetătoarei Angela Vacaru, implicată în coordonarea consultărilor și elaborarea planului, scopul final al documentului este de a crește nivelul de alfabetizare informațională și media a cetățenilor Republicii Moldova, prin sporirea accesului la oportunități de informare și învățare formală și informală, începând cu nivelul preșcolar și continuând cu toate celelalte categorii de vârstă, la care să aibă acces și reprezentanții minorităților lingvistice, categoriile social vulnerabile, persoane cu deficiențe de auz sau văz etc.

„Planul interministerial reprezintă o etapă de planificare strategică la nivel național a acțiunilor în domeniul AIM pe termen mediu de trei ani și identifică domeniile prioritare de intervenție și distribuția intersectorială a rolurilor și responsabilităților între Guvern, societatea civilă, sectorul media și potențial sectorul privat, precum și comunitatea donatorilor. Ne-am propus să identificăm și includem în acest plan un set de acțiuni realizabile în următorii trei ani, cu obiective realiste și cu resurse financiare alocate. La moment însă, la capitolul costuri și buget, unele acțiuni propuse, deși importante și necesare, încă nu au resursele financiare identificate. În acest sens, în urma consultărilor cu societatea civilă și comunitatea donatorilor, sperăm ca instituțiile vizate să beneficieze de interes și sprijin financiar suplimentar, atât din partea statului, cât și din partea comunității de donatori”, a precizat Angela Vacaru pentru Mediacritica.

ROLUL CJI ÎN ELABORAREA PLANULUI 

În mai 2023, cu suportul International Media Suport (IMS), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a elaborat și prezentat proiectul unui Program Național de Alfabetizare informațională și media (AIM). Documentul reprezenta o foaie de parcurs de acțiuni prioritare ce ar fi trebuit asumate de statul Republica Moldova a domeniului de AIM și digitală în conformitate cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova și documentele de politici strategice naționale în domeniul educației și a securității informaționale, precum și inițierea unui plan de acțiuni intersectoriale, asigurate de obiectivele și acțiunile specifice propuse care vizează următoarele domenii: educație, tineret, cultură, cercetare și mass-media. Ulterior, conducerea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) a propus restructurarea acestui program și elaborarea unui plan interministerial. Astfel, documentul ar urma să fie implementat sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și Ministerul Culturii (MC), cu sprijinului partenerilor de implementare din cadrul instituțiilor de stat relevante, dar și a organizațiilor din societatea civilă. 

Resursele financiare pentru implementarea planului urmează a fi alocate din bugetul de stat și sursele externe de finanțare.

Materialul este publicat în cadrul campaniei de promovare a Planului interministerial de integrare a acțiunilor de alfabetizare informațională și media, desfășurată în cadrul proiectului „Reacționăm, expunem și acționăm împotriva dezinformării” (READ), implementat în comun de International Media Support (IMS) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.