Primul serial de educație media din Republica Moldova, „Singuri acasă”, creat de echipele Centrului Media pentru Tineri și Abraziv, este o comedie educativă pentru generația digitală. Cele 10 episoade sunt disponibile pe Youtube și servesc drept suport de curs la disciplina Educație pentru media, care se predă opțional în școli.
„Serialul urmărește aventurile fraților Munteanu, Vadim și Mihaela, care sunt singuri acasă în timp ce mama lor este plecată peste hotare. Cei doi, împreună cu prietenii lor, învață să depășească anumite probleme și stereotipuri, să ia decizii informate și să-și schimbe atitudinile. Serialul oferă soluții la provocările zilnice cu care se confruntă tinerii”, povestesc autorii proiectului.
Mădălina Grosu, membră a echipei de producție, a declarat pentru Mediacritica că „serialul are scopul să ajungă la un public cât mai mare și să atragă atenția asupra unor fenomene care se întâmplă în mediul online și/sau societate. Ne-am propus ca cele zece episoade să servească și ca material de curs pentru profesorii și elevii care au ales disciplina Educație pentru media”.
Profesori de educație media vorbesc despre utilitatea producției în cadrul cursurilor din școală. „Episoadele din serial sunt un suport adițional pentru dezbateri la temele ce sunt abordate în manual. Astfel, subiectele discutate sunt mai pe înțelesul elevilor, pentru că limbajul este accesibil adolescenților, glumele, situațiile din film sunt reale, similare celor cu care tinerii se ciocnesc zi de zi. În urma dezbaterilor chiar am depistat că elevii s-au confruntat cu situații similare celor prezentate în serial. Este un proiect inovator pentru Republica Moldova”, a precizat pentru Mediacritica Rodica Bogdan, profesoară de geografie și Educație pentru media la Liceul Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești.
În 2022, Teatrul municipal de păpuși „Guguță”, în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația „Talinka” au lansat prima piesă de teatru de educație mediatică. Spectacolul PikPok.online@guguță este jucat pe scenă atât în limba română, cât și în limba rusă, iar de anul trecut este disponibil și în format video.