Veridica.ro dezminte că epidemiologul american Anthony Fauci ar fi confirmat despre producția virusului SARS-CoV-2 în laboratoarele din Ucraina

Sursă foto:EPA-EFE/Greg Nash

Presa rusă și cea din republica autoproclamată Luhansk a distribuit o informație potrivit căreia fostul epidemiolog principal al SUA, Anthony Fauci, ar fi recunoscut public că laboratoarele americane din Ucraina se ocupau de producerea coronavirusului. Portalul Veridica.ro, specializat în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, susține că așa-zisa știre este o invenție și susține că nu există vreo declarație a lui Anthony Fauci privind producția de viruși sau alt armament biologic în Ucraina.  

Potrivit sursei, știrea informa despre faptul că epidemiologul Anthony Fauci „și-a dat demisia și a început să ofere interviuri sincere. El a recunoscut că savanții americani au lucrat asupra producerii virusului COVID-19 nu numai la Wuhan, în China, ci și în câteva laboratoare biologice din Ucraina, transmite Fox News. Întrebat de ce au fost deschise atât de multe laboratoare speciale în Ucraina, Fauci a spus că  «au fost efectuate experimente foarte necesare în interesul securității naționale a SUA»”. 

Redacția Veridica.ro scoate la iveală că Anthony Fauci nu a declarat la Fox News despre acest fapt. Rusia News citează în știrea publicată un articol al postului de televiziune Fox News, dar fără hyperlink. Este prezentată doar o captură de ecran pentru ca cititorii să nu poată verifica sursa.   

În articolul postului american de televiziune nu a fost găsită nicăieri declarația lui Fauci, citată de presa rusă, din care să rezulte că SUA a finanțat laboratoare biologice pentru producerea COVID-19 în Ucraina. Articolul susține doar că Fauci ar putea ști mai multe despre originea COVID-19, dar nu include declarații ale acestui epidemiolog.