Vicepreședinta Comisiei Europene semnalează pericolul dezinformării pe Telegram din cauza lipsei de control

Foto: Colaj Mediacritica

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, consideră că Rusia și alți actori ostili Uniunii Europene ar putea abuza de lipsa reglementărilor rețelei sociale Telegram pentru a răspândi știri false în țările din Europa de Est. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Bloomberg. În Republica Moldova, Telegram este în continuă creștere, arată statisticile.

În interviu, Jourová a menționat că Telegram este „deosebit de activ în statele membre estice ale UE, unde există o minoritate vorbitoare de limbă rusă” și este un „caz special” deoarece susține că are doar 42 de milioane de utilizatori în UE, potrivit Insightnews.media.

Pentru că are sub pragul de 45 de milioane de utilizatori, rețeaua nu se încadrează în platformele online foarte mari, conform Legii privind Serviciile Digitale a UE, care stabilește cerințe suplimentare pentru acestea de a contracara răspândirea materialelor dăunătoare și ilegale pe Internet. „Acum verificăm dacă acest număr este corect și, dacă vom descoperi că este mai mare de 42 de milioane, va trebui să analizăm meticulos cum funcționează Telegram”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene în cadrul interviului.

Legea privind Serviciile Digitale, care a introdus noi reguli privind moderarea conținutului, confidențialitatea utilizatorilor și transparența, a intrat în vigoare în toamna anului 2023 și a început să se aplice tuturor platformelor online pe 17 februarie. Conform normelor, companiile de social media trebuie să aibă și o prezență în Europa. Comisia Europeană a desemnat Institutul Belgian pentru Servicii Poștale și Telecomunicații (BIPT) drept regulator al Telegram Messenger în UE, iar Telegram, cu sediul în Dubai, a desemnat compania belgiană EDSR ca reprezentant european. Acest lucru oferă autorității de reglementare a telecomunicațiilor belgiene BIPT jurisdicție asupra acesteia.

Anterior, apeluri pentru reglementarea Telegram au fost făcute de mai multe state membre ale UE. Bunăoară Nancy Faeser, ministra de Interne a Germaniei, a cerut o luptă mai dură împotriva conținutului dăunător distribuit pe canalele Telegram cu mii de abonați.

PROPAGANDA RUSĂ PE TELEGRAM

Telegram este adesea utilizat de conturi pro-Kremlin pentru a răspândi dezinformare pe subiecte ce variază de la războiul Rusiei în Ucraina, la imigrație și schimbări climatice.

În 2022, un studiu a constatat că Rusia folosește activ platforma pentru a distribui videoclipuri ce manipulează, în diferite limbi din întreaga lume, ocolind blocarea guvernamentală. Potrivit Nisos, o companie americană de informații specializată în analiza dezinformării și a altor amenințări cibernetice, mecanismul funcționează astfel: mijloacele de informare precum RT încarcă videoclipuri de propagandă pe Telegram, adesea intenționat fără un logo. Sute de conturi pe alte platforme, în principal Twitter, încarcă și distribuie videoclipuri de propagandă, pe care militarii, diplomații sau mass-media ruși le preiau ocazional.

În total, cercetătorii americani au reușit să identifice videoclipuri de propagandă în 18 limbi diferite, în principal engleză, spaniolă, italiană și germană. În acest caz, găsirea sursei originale a videoclipului este dificilă sau imposibilă din cauza moderării slabe a Telegram.

De asemenea, serviciile speciale rusești folosesc această rețea pentru a recruta persoane care să desfășoare acte de sabotaj în capitalele europene, conform rapoartelor citate de Insightnews.media.

TELEGRAM ÎN REPUBLICA MOLDOVA 

În Republica Moldova, popularitatea Telegram este în continuă creștere. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, în noiembrie 2022, 16,1% dintre respondenți utilizau Telegram zilnic sau de câteva ori pe săptămână pentru a se informa, iar în august 2023, acest procent a crescut la 22,8%. Acest fapt indică o creștere semnificativă de 6,7 puncte procentuale în mai puțin de un an. Rețeaua socială este a treia ca sursă de informare după Facebook și Instagram.

Potrivit unui raport din 2022, despre propaganda rusă pe Telegram, pe rețeaua socială se vehiculează cele mai multe narațiuni proruse, între care se numără faptul că „Găgăuzia nu ar trebui să se supună diktatelor primite de la Chișinău”, că „SUA controlează guvernul de la Chișinău” sau că „Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova și România în război”.