„Educația pentru media trebuie să devină un obiectiv la nivel de țară”, în contextul impactului războiului din Ucraina și a atacurilor hibride cu care se confruntă Republica Moldova, a declarat președinta Maia Sandu în debutul celei de-a opta ediții a Forumului mass-media, care se desfășoară pe 4 și 5 decembrie la Chișinău. În discursul său ea a remarcat, între altele, importanța educației mediatice și a disciplinei Educația pentru media, care se predă de șapte ani în instituțiile școlare.
„Războiul din vecinătate continuă să aibă impact asupra tuturor dimensiunilor vieții noastre. Atacurile hibride, încercările de destabilizare politică din partea grupărilor corupte, susținute de Rusia, criza economică fac ca democrația în Republica Moldova și implicit libertatea presei să fie sub amenințare continuă. Traversând aceste vremuri incerte, înțelegem că pentru păstrarea democrației și a păcii în Moldova, pentru continuarea reformelor contribuția presei libere este enormă. Pe de altă parte, e important ca publicul să știe să aleagă grâul de neghină”, a enumerat Maia Sandu la Forum. În același context, ea a ținut să precizeze „eforturile organizațiilor de media, ale Centrului pentru Jurnalism Independent, cel care a lansat primul proiect de educație mediatică și care de șapte ani contribuie ca disciplina opțională Educație pentru media să fie predată în școlile din Republica Moldova”.
„Educația pentru media trebuie să devină un obiectiv la nivel de țară. Cursurile de alfabetizare media trebuie să ajungă la firul ierbii, în fiecare sat și oraș, în fiecare grădiniță, școală, bibliotecă, cămin cultural, așa ca fiecare cetățean, indiferent de vârstă, să fie capabil să deosebească informațiile verifice de falsuri și să nu se lase manipulat”, a precizat șefa statului.
Deja de șapte ani, disciplina Educație pentru media este parte a programei școlare, grație eforturilor CJI. Instituția susține profesorii și profesoarele să fie parte a inițiativei prin care este promovat consumul conștient de informații și importanța unei culturi media care să corespundă cerințelor și provocărilor secolului XXI.
Pentru a facilita procesul de predare a disciplinei Educație pentru media, CJI a elaborat manuale în limbile română și rusă pentru fiecare treaptă de învățământ – primară, gimnazială și liceală. Deocamdată, obiectul este unul opțional. În plus, în Moldova se desfășoară an de an Săptămâna Educației Media, iar CJI implementează continuu proiecte și realizează activități prin care promovează educația mediatică în rândul diferitor categorii ale populației.