Sub lupa credibilității: scoruri pentru încă 10 portaluri sunt disponibile pe Media Radar

Noi scoruri ale credibilității pentru încă zece portaluri de știri au fost făcute publice pe Media Radar de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), continuând astfel actualizarea gradului de încredere pentru 40 de site-uri din Republica Moldova, demarată în această săptămână. 

În cadrul acestei runde, următoarele instituții media online s-au ales cu noi scoruri la capitolul credibilității: Agora.md, Gagauzinfo.md, Zdg.md, Tv8.md, Punctul.md, Jurnal.md, Paranteze.md, Omniapress.md, Democracy.md, Zugo.md. CJI a actualizat datele pentru alte 20 de site-uri în zilele de luni și marți.  

Pentru determinarea scorurilor au fost evaluate eșantioane de știri din domeniile politic, social și economic, publicate în luna februarie 2024 pe fiecare dintre sursele media. Știrile au fost analizate conform unor criterii detaliate, care includ transparența editorială, respectarea normelor profesionale și calitatea generală a conținutului media conform metodologiei de monitorizare

Conform metodologiei, scorul maxim pe care un portal îl poate obține este de 56 de puncte, iar indicele de credibilitate este calculat prin suma punctelor atribuite fiecărui criteriu. Astfel, instituțiile media care acumulează între 46 și 56 de puncte sunt considerate surse de încredere, în timp ce cele cu un scor între 36 și 45,9 puncte îndeplinesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Portalurile care obțin între 26 și 35,9 puncte îndeplinesc parțial criteriile, iar utilizatorii sunt sfătuiți să fie precauți. Pentru instituțiile media cu un scor între 16 și 25,9 puncte, se constată un nivel scăzut al îndeplinirii criteriilor de credibilitate, iar pentru cele care obțin mai puțin de 16 puncte, încrederea utilizatorilor este descurajată.

Joi, 29 februarie, CJI urmează să actualizeze rezultatele monitorizării pentru alte 10 de portaluri. Utilizatorii sunt încurajați să consulte platforma Media Radar pentru a naviga mai ușor în peisajul vast al știrilor online și pentru a identifica sursele de încredere din presa online. 

Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.