Gradele de credibilitate pentru alte 10 instituții media online, făcute publice pe Media Radar

După ce luni, 26 februarie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a dat start unei noi runde de actualizare a gradului de credibilitate a 40 de instituții media online, marți, 27 februarie, organizația a publicat, pe platforma Media Radar, notele actualizate pentru următoarele zece site-uri.

De această dată sunt disponibile gradele de credibilitate pentru platformele Ziua.md, Nokta.md, Ipn.md, Esp.md, Realitatea.md, Nordnews.md, Infotag.md, Telegraph.md, Tvn.md, N4.md.

Echipa CJI a evaluat fiecare portal pe baza unor criterii precise, inclusiv transparența editorială, respectarea normelor profesionale și calitatea generală a conținutului media, descrise în metodologia de monitorizare. A fost analizat un eșantion de știri din domeniul politic, social și economic, publicate pe fiecare dintre aceste surse în luna februarie 2024. 

Reamintim că punctajul maxim pe care un portal poate să-l obțină este de 56 de puncte, iar indicele de credibilitate al portalurilor informative se calculează prin adunarea punctelor atribuite fiecărui criteriu. Astfel, instituțiile media care acumulează între 46 și 56 de puncte sunt considerate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care obțin între 36 și 45,9 puncte îndeplinesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Pentru portalurile cu un scor cuprins între 26 și 35,9 puncte, acestea îndeplinesc parțial criteriile de credibilitate, iar utilizatorii trebuie să fie precauți. Dacă un portal acumulează între 16 și 25,9 puncte, acesta îndeplinește prea puține criterii de credibilitate. În fine, pentru instituțiile media care obțin mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu ar trebui să aibă încredere în ele.

Pe parcursul săptămânii, CJI urmează să actualizeze rezultatele monitorizării pentru alte 20 de portaluri. Vă încurajăm să consultați rezultatele actualizate pentru a vă ghida în multitudinea de știri din mediul online și pentru a identifica sursele de încredere în peisajul mediatic din Republica Moldova. 

Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.