Ana Revenco a fost numită de Parlament în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Decizia a fost luată cu votul a 60 de deputați.
În cadrul ședinței din 19 octombrie a Parlamentului, mai mulți deputați ce reprezintă atât partidul de guvernare, cât și opoziția, au adresat candidatei la funcția de șefă a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, Ana, Revenco întrebări despre viziunile sale cu privire la dezinformare, viitoarea activitate a Centrului, buget și salarii, precum și referitor la fosta activitate profesională a candidatei în funcție.
„Este important să constatăm că dezinformarea a devenit o armă letală a războiului hibrid și țintește siguranța cetățeanului, unitatea, capacitatea statului de a se dezvolta drept o societate democratică. (…) Metodele clasice de combatere, prin comunicare strategică – care înseamnă umplerea spațiului cu acțiuni întreprinse de autoritățile statului – nu mai este eficientă. (…) Arma cea mai puternică de a lupta este cetățeanul informat, care dispune de cunoștințe, abilități, instrumentarul necesar de a distinge între fals și adevăr. Aceasta va fi misiunea principală a centrului. Vom căuta instrumentele necesare și le vom pune la dispoziția fiecărui cetățean ca să se protejeze de manipulări și atacuri informaționale. Astfel, fiecare cetățean va ști să-și realizeze potențialul, să facă alegerile într-un mod liber, informat și corect, nefiind sub controlul falsurilor care inhibă capacitatea de dezvoltare. Instrumentele vor respecta cu rigurozitate drepturile, printre care și dreptul la libera exprimare”, a declarat Revenco în intervențiile sale.
Între altele, ea a fost întrebată dacă „dezinformarea vine doar dintr-o singură parte și nicăieri în altă parte”, în contextul referirilor acesteia la propaganda provenită din Federația Rusă. În replică, ea a insistat pe „nevoia de cunoștințe a cetățeanului pentru a distinge dintre fals și adevăr, indiferent de origine sursei. Astăzi, sursa principală care antagonizează este în primul rând politica Kremlinului, o simțim în fiecare zi și vizează toate sectoarele”.
La rândul său, șeful fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, s-a referit, în luarea sa de cuvânt, la faptul că un exponent al guvernării nu poate deține o asemenea funcție. „Ați închis posturi de televiziune, ați comis un abuz juridic. Au fost cel puțin 5-6 încălcări de lege din ceea ce ați declarat azi în plenul Parlamentului. Nu a fost organizat un concurs public, nu este transparență, se discută despre un salariu de peste 50.000 de lei pentru dumneavoastră. De ce nu răspundeți la această întrebare?”, a declarat deputatul.
Ana Revenco a deținut funcția de ministră a Afacerilor Interne în perioada august 2021 – iulie 2023. A demisionat din funcție pe 13 iulie, la scurt timp după atacul armat de la aeroportul din Chișinău. Anterior, a fost fondatoare și directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova.
CUM VA FI ORGANIZAT CENTRUL
Potrivit Legii privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, instituția va fi condusă de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de Președintele țării. Directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcție de Președintele Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, constituit din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.
Deși legea prevede organizarea unui concurs public pentru funcția de director al Centrului, „până la definitivarea procesului de instituționalizare a activității Centrului, prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (2), în termen de două luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Președintele Republicii Moldova va înainta Parlamentului candidatul la funcția de director al Centrului pentru a fi numit în funcție pe un termen provizoriu de 12 luni”.
Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi responsabil de dezvoltarea mecanismelor de identificare și combatere a dezinformării, dezvoltarea mijloacelor de comunicare între stat și cetățean și evaluarea comprehensivă a spațiului informațional public. Potrivit inițiatorilor, scopul este cel de a reduce influența informațiilor rău intenționate și de a dezvolta mijloace de comunicare pentru promovarea intereselor naționale și creșterea rezilienței naționale la informații ostile.
Instituția ar urma să aibă 24 de angajați. De asemenea, în cadrul Centrului va fi instituit un colegiu compus din 11 membri, în a cărui componență va intra directorul, directorul adjunct, persoane cu funcții de conducere din cadrul Centrului, câte un reprezentant desemnați de Președinție, Parlament și Guvern și trei exponenți ai societății civile. Colegiul va examina în ședințele sale chestiuni privind organizarea activității Centrului, soluționarea problemelor stringente și evaluarea profesională a conducerii instituției.
Mediacritica a oferit anterior mai multe detalii despre prevederile inițiativei.