Atelier pentru jurnaliști în combaterea dezinformării digitale, organizat de CJI

Foto: CJI

În perioada 14-15 decembrie, la Chișinău s-a desfășurat atelierul pentru jurnaliști Combaterea dezinformării digitale”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu International Media Academy. La eveniment au participat studenții și studentele de la Școala de Jurnalism din Moldova și mai mulți reporteri.

În cadrul atelierului, cei doi traineri, Andre Wolf, reprezentând portalul Mimikama.org, din Viena, și Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent de la Chișinău, au oferit instrumente de bază pentru studenți în depistarea și combaterea dezinformării digitale. 

Între altele, participanții la atelier au învățat despre teoria încadrării, la care s-a recurs în promovarea dezinformării și conspirației în pandemia de COVID-19, utilizarea instrumentelor de cercetare și combatere a falsurilor sau folosirea motoarelor de căutare etc.

Pentru studenții și studentele de la Școala de Jurnalism din Moldova, atelierul a fost o bună oportunitate să afle soluții noi în depistarea și combaterea dezinformării digitale. 

Foto: CJI

Dumitriței Vârlan, bunăoară, atelierul i-a oferit oportunitatea de a învăța multe lucruri noi, pe care le va putea ulterior utiliza în munca de reporter, cum ar fi instrumentele de căutare și verificare a textelor, fotografiilor. Iar Dinei Olteanu, de asemenea studentă la Școala de Jurnalism din Moldova, acest atelier i-a permis să dezvolte abilități despre cum să verifice informațiile care par dubioase și să descopere mijloace noi care o vor ajuta să își dezvolte gândirea critică.

Studenții au pus în dezbatere și strategiile rusești de propagandă de război, implementate după 24 februarie 2022, cum UE se confruntă cu „trollii lui Putin”, cum se manifestă războiul informațional și care sunt perspectivele europene asupra dezinformării de la Kremlin.