Compania Meta își extinde programul de verificare a datelor în Republica Moldova

Sursă foto: Illustration by Alex Castro / The Verge

Compania Meta a anunțat că își extinde programul de verificare a datelor de către terți în Moldova, în cadrul unui parteneriat cu platforma Stopfals.md. Programul de verificare a datelor are drept scop îmbunătățirea calității și a conținutului distribuit pe Facebook sau Instagram, pentru a reduce volumul informațiilor false, scrie Stopfals.md.

Potrivit sursei, atunci când un verificator de date evaluează o postare și o cataloghează ca fiind falsă, aceasta urmează a fi afișată mai jos în news feed, reducându în mod semnificativ șansa de a fi distribuită. „Acest lucru oprește răspândirea dezinformării și reduce numărul persoanelor care o văd. Cei care distribuie în mod repetat știri false vor vedea, de asemenea, reducerea ariei de difuzare, iar posibilitatea de a câștiga bani și de a face publicitate va fi eliminată. Când o postare este marcată drept falsă, avertizăm despre acest lucru persoanele care o văd sau încearcă să o distribuie”, se arată în material.

Sursa menționează că  verificatorii de date nu elimină conturile sau paginile de pe Facebook ori Instagram.

„Lucrăm în mod constant la identificarea modalităților de a combate răspândirea dezinformării pe platforma noastră și, în acest sens, înțelegem valoarea parteneriatelor cu experții locali”, potrivit Sophie Eyears, manageră de dezvoltare a parteneriatelor strategice pe imparțialitatea știrilor la Meta.

„Portalul Stopfals.md, gestionat de Asociația Presei independente (API) din Republica Moldova, are o experiență vastă de dezmințire a falsurilor și dezinformărilor din media și de pe rețelele sociale. Perioadele dificile precum pandemia de Covid-19 și invazia agresivă a armatei ruse în Ucraina au arătat cât de periculoase pot fi știrile false și teoriile conspirațiilor”, susține Lilia Zaharia, coordonatoarea platformei. Verificarea datelor pe Facebook și Instagram va începe în zilele următoare, iar Stopfals.md este al doilea partener al Meta în programul de verificare a datelor din Moldova, după AFP (Agenția France Presse).