Cutremurele NU pot fi prezise. Ce alte falsuri despre cutremurul devastator din Turcia și Siria au mai circulat pe rețele

Foto: AFP / YASIN AKGUL

Pe 6 februarie 2023, Turcia și Siria au fost lovite de un cutremur cu magnitudinea de 7.8, care a provocat peste 45.000 de morți și a distrus mii de clădiri, conform ultimului bilanț oficial. Această calamitate naturală a fost pentru unele site-uri motiv de promovare a informațiilor false sau care manipulează ori a fotografiilor neactuale, care să atragă atenția și să sporească vizualizările.

Pe rețelele sociale, mulți internauți se întreabă dacă cutremurele pot fi anticipate. La baza acestei întrebări este o postare de pe un cont olandez de Twitter care ar fi „anunțat” cutremurul din Turcia și Siria cu câteva zile înainte. Cu toate acestea, experții sunt categorici: nu există, până în prezent, nicio metodă științifică capabilă să prevadă cutremurele, scrie AFP într-o analiză ce vine să demonteze falsurile cu referire la prezicerea seismelor. 

„Mai devreme sau mai târziu, va avea loc un cutremur cu magnitudinea 7.5 în această regiune (centrul și sudul Turciei, Iordania, Siria, Liban)”, scria internautul olandez pe 3 februarie. De atunci, tweetul său a fost distribuit de peste 50.000 de ori și a fost apreciat de aproape 200.000 de ori.

Autorul, Frank Hoogerbeets – care se prezintă drept „cercetător” – explica cu o zi înainte, într-un videoclip pe YouTube, că acest cutremur s-ar putea întâmpla între „4 și 6 februarie”, bazându-și previziunile pe considerente astronomice cum ar fi amplasarea lunii, a soarelui sau unor planete. Totuși, în ciuda nivelului avansat al cunoștințelor, „este imposibil să se prezică localizarea, data exactă și intensitatea unui cutremur”, afirma Yann Klinger, director de cercetare a Centrului Național de Cercetări Științifice (CNRS) în cadrul echipei de tectonică a Institutului de Fizică a Globului din Paris, pentru AFP la 13 februarie. „Voi fi categorică – nu avem nicio metodă științifică care ar permite prezicerea unui cutremur”, adăuga Lucile Bruhat, doctor în geofizică și specialistă în cutremure, contactată de AFP la 10 februarie.

Cutremurul din Turcia și Siria a generat și o competiție de titluri în presă. În plus, un raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) despre faptul că zona seismică Vrancea ar putea produce un cutremur de maxim 8.1 grade pe scara Richter a generat titluri senzaționale în presa din România, fiind preluate și de mass-media din Republica Moldova.

TEORIILE CONSPIRAȚIEI ÎN JURUL CUTREMURULUI

Una dintre teoriile conspirației care a înflorit după cutremur este legată de hashtagul #haarp. Apărut inițial pe Twitter, el a fost preluat și de utilizatorii de pe alte platforme, inclusiv pe TikTok, scrie Biroul Radio Europa Liberă România.

HAARP este o abreviere pentru „High Frequency Active Auroral Research Program”, un proiect de cercetare american care a fost în funcțiune de la începutul anilor 1990. Proiectul are o varietate de obiective, scopul principal fiind îmbunătățirea tehnologiei de comunicații radio.

Potrivit analizei jurnalistice, teoriile promovate în social media arată că HAARP este capabil să manipuleze și să creeze evenimente seismice și că este folosit pentru a pedepsi Turcia pentru necooperarea cu Occidentul. Primele informații au plecat de la utilizatori de Twitter din Turcia, care au susținut și că țări europene care și-au retras diplomați de la Istanbul și au invocat un risc sporit de atacuri teroriste, pe măsură ce tensiunile au crescut din cauza controversei despre arderea Coranului, acționau, de fapt, știind că Turcia va fi atacată.

O altă teorie susține că faliile majore de cutremur pe care se află Turcia au fost activate de nava americană USS Nitze, care, conform Forțelor Navale SUA din Europa, a fost „ancorată în largul coastei Istanbulului” pe 3 februarie.

IMAGINI VECHI, REDISTRIBUITE PE REȚELE SOCIALE

Fotografiile unui câine printre dărâmături, ale unui copil plângând, ale unui bătrân care varsă lacrimi și ale unei clădiri puternic avariate au fost distribuite în mai multe postări pe rețelele sociale care ar arăta, în mod fals, consecințele cutremurelor violente ce au zguduit Turcia și Siria în februarie 2023, relatează AFP.

Aceleași fotografii au fost distribuite, fiind însoțite de afirmații identice, pe mai multe forumuri de Internet din Coreea de Sud. Una sau mai multe dintre aceste fotografii au fost, de asemenea, distribuite cu afirmații similare în limba engleză de la utilizatori din Pakistan, India și Regatul Unit.

Analiza AFP precizează că toate fotografiile au circulat în rapoarte și site-uri web de fotografii înainte de cutremurul din 6 februarie 2023. Verificările arată că pozele datează din 2019, 2020 sau 2022.