Dezinformare: „Vestul și Kievul ar putea începe provocări împotriva Transnistriei”

Foto: Profimedia Images

Mesaje de dezinformare pro-Kremlin susțin că Vestul ar complota împotriva regiunii transnistrene, urmărind să prezinte Ucraina ca un stat agresor. Proiectul EU vs Disinfo prezintă mai multe exemple de articole care vorbesc despre un presupus complot ucrainean de a invada regiunea separatistă transnistreană.

Mai exact, pe data de 27 februarie, site-ul Golosarmenii.am a publicat un articol cu titlul „Peskov: Situația din Transnistroa este motiv de îngrijorare și atenție deosebită” (din l. rusă, «Песков: Ситуация в Приднестровье – повод для беспокойства и пристального внимания»), în care este promovată ideea precum că situația din jurul regiunii transnistrene este un motiv de îngrijorare pentru Kremlin și că „Occidentul și Kievul sunt capabile de provocări împotriva Transnistriei”.

Anterior, pe 13 februarie 2023, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în cadrul unui briefing, că Rusia are planuri de a destabiliza situația internă din Moldova pentru a răsturna guvernul ales în mod democratic. „Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni cu caracter violent”, anunța atunci șefa statului.

Narațiuni pro-Kremlin au fost identificate și în presa italiană. EU vs Disinfo exemplifică printr-un articol publicat pe 16 februarie pe site-ul Lantidiplomatico.it, care susține că „Occidentul împinge Chișinăul să-și abandoneze statutul de țară neutră, pe care îl are conform Constituției” și că „același lucru s-a întâmplat și cu Kievul”. În articol este precizat că „din acest motiv, Maia Sandu a primit ordin să înlocuiască vechiul premier cu unul nou. De asemenea, Sandu refuză să continue discuțiile în format 5+2 asupra Transnistriei, deoarece are în vedere soluții militare pentru Tiraspol”.

De fapt, potrivit Constituției, Republica Moldova este o țară neutră și acest statut poate fi schimbat doar prin referendum. Cu toate acestea, un astfel de referendum nu este planificat și nici măcar nu este pus în discuție în spațiul public.