Dezinformarea se numără printre principalele riscuri la nivel global în următorii ani, potrivit raportului Forumului Economic Mondial

Specialiștii în gestionarea riscurilor consideră că vremea extremă și dezinformarea sunt cele mai susceptibile să declanșeze o criză globală în următorii doi ani, arată un sondaj al Forumului Economic Mondial (WEF), publicat recent. 

Raportul ilustrează riscurile globale, clasificate în funcție de gravitatea lor pe termen scurt și lung. Astfel, în următorii doi ani, pe primele locuri se situează dezinformarea, evenimente legate de vremea extremă, polarizarea societală, insecuritățile cibernetice și conflictele armate. Iar în următorii zece ani, în fruntea clasamentului sunt trecute riscurile de mediu, inclusiv pierderea biodiversității și modificările critice ale sistemelor Pământului, dar și dezinformarea, rezultatele negative ale inteligenței artificiale sau insecuritățile cibernetice. 

„Dezinformarea și informația eronată au urcat rapid în clasament, ocupând primul loc pentru intervalul de doi ani, iar riscul este susceptibil să devină mai acut de vreme ce, în acest an, vor avea loc alegeri în mai multe țări ale lumii. (…) Utilizarea extinsă a dezinformării și a informațiilor eronate, împreună cu instrumentele de propagare a acestora, ar putea submina legitimitatea guvernelor nou-alese”, arată raportul. Dar și dincolo de alegeri, este probabil ca percepțiile oamenilor despre realitate să devină și mai polarizate, infiltrându-se în discursul public pe variate chestiuni de interes, de la sănătate, la justiție socială și altele. 

Potrivit autorilor, „capacitățile disruptive ale informațiilor manipulate accelerează rapid, pe măsură ce accesul deschis la tehnologii tot mai sofisticate se răspândește și încrederea în informații și instituții se deteriorează. În următorii doi ani, o gamă largă de actori va capitaliza pe creșterea conținutului sintetic, amplificând diviziunile sociale, violența ideologică și represiunea politică – consecințe care vor persista mult dincolo de termenul scurt”.

Experții semnalează și faptul că, în acest context, există riscuri mari de erodare a drepturilor fundamentale ale omului, pentru că autoritățile statale încearcă să restrângă proliferarea informațiilor false. Pe de altă parte, și lipsa acțiunilor în ceea ce privește combaterea dezinformării aduce cu sine un șir de riscuri.