Proiectul noii Strategii a securității naționale enumeră dezinformarea și capacitățile slabe ale statului de a o combate printre amenințările la care este expusă în prezent Republica Moldova. Documentul a fost prezentat de președinta Maia Sandu la ședința din 11 octombrie a Consiliului Suprem de Securitate.
Strategia definește pericolele la adresa securității Republicii Moldova și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale și securității fiecărui cetățean, se arată într-un comunicat de presă al instituției prezidențiale. Cu referire la combaterea dezinformării, documentul invocă printre provocări acțiunile Federației Ruse „de destabilizare a țării prin intermediul atacurilor cibernetice și al campaniilor de dezinformare, precum și prin acțiuni de perturbare a ordinii publice”.
Totodată, la capitolul amenințări, riscuri și vulnerabilități de securitate, în strategie se invocă capacitățile instituționale slabe de a combate dezinformarea și expunerea societății pe durată lungă de timp la dezinformarea răspândită de actorii maligni prin intermediul mass-media tradiționale și digitale. Iar printre soluții se numără crearea și consolidarea instituției cu competențe în domeniul combaterii dezinformării. De altfel, în vara acestui an, Parlamentul a votat pentru crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.
Între amenințările stipulate în proiect sunt menționate și atacurile cibernetice asupra instituțiilor publice sau private din partea unor structuri specializate în crime cibernetice. În vederea asigurării securității și rezilienței cibernetice, autorii susține că este necesară crearea unei instituții naționale competente în domeniu, modernizarea bazei tehnice IT a instituțiilor publice, precum și organizarea unui program complex de educație privind igiena cibernetică în rândul funcționarilor publici, al studenților și elevilor.
Actuala Strategie a securității naționale a fost aprobată în 2011.