EU vs Disinfo: O săptămână marcată de manipulări cu privire la atacurile Rusiei cu drone kamikaze asupra Ucrainei

Foto: Euvsdisinfo.eu

În această săptămână, instituțiile media pro-Kremlin au continuat, în știrile lor, să dezinformeze și să manipuleze cu privire la atacurile Rusiei cu rachete și drone kamikaze asupra orașelor ucrainene, mai cu seamă asupra infrastructurii și a sistemelor energetice ale statului vecin, notează EUvsDisinfo.eu.

Sursa atenționează asupra faptului că presa pro-Kremlin din Rusia raportează că loviturile „corecte și legitime” asupra Ucrainei sunt „doar ținte de natură strategică sau militară”, în timp ce atacurile ucrainene asupra țintelor rusești sunt etichetate drept acțiuni „teroriste”.

Echipa EU vs Disinfo a analizat, între altele, și buletinul de știri difuzat la postul de televiziune rusesc Pervîi Kanal pe 16 octombrie. Potrivit sursei, instituțiile de stat ruse și pro-Kremlin califică mobilizarea ca fiind „un succes” și umplu spațiul informațional cu imagini de la antrenamente cu soldați „zâmbitori” în Donbas. 

Foto: Euvsdisinfo.eu

Iată și alte falsuri difuzate de presa pro-Kremlin în săptămâna care se încheie, și care au vizat inclusiv Republica Moldova, potrivit EU vs Disinfo:

  • În cazul protestelor în masă în Republica Moldova, Occidentul poate accepta trimiterea de trupe din România. 

Articolul care nu corespunde realității a apărut pe site-urile Enews.md și Mejdurecie.md.

Este de fapt o repetiție a narațiunii de dezinformare pro-Kremlin despre Occidentul care joacă rolul de maestru sau curator pentru autoritățile moldovenești, amestecând totodată și niște presupuse „intenții” ale României de a „anexa” Moldova. În realitate, UE și România oferă asistență Moldovei în caz de criză, inclusiv de pandemie și criză energetică, iar un acord privind intervenții cu trupe militare nu există.

În iunie 2022, UE a anunțat un ajutor de 40 de milioane de euro pentru Armata Națională a Moldovei ca parte a Facilității Europene de Pace pentru „consolidarea capacităților de logistică, a mobilității, de comandă și control, de apărare cibernetică, a unităților de recunoaștere aeriană și comunicații tactice fără pilot ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, rechizite și servicii relevante, inclusiv pregătire aferentă echipamentului”. Această asistență nu conține nicio mențiune despre trimiterea de trupe sau intervenții militare în Moldova.

  • Ucraina a cerut NATO lovituri nucleare preventive asupra Rusiei

Această afirmație este o denaturare deliberată dintr-un interviu tradus. În realitate, nici SUA, nici UE nu sunt interesate de un scenariu nuclear în Ucraina. Orice explozie nucleară poate avea consecințe imprevizibile pentru întreaga lume. Precipitațiile nucleare după explozia de la Cernobîl, din aprilie 1986, au ajuns și în Statele Unite, deși cu concentrații mai mici decât în Europa.

  • Herson, Zaporojie și Donbas au votat cu o majoritate covârșitoare să se alăture Rusiei în timpul referendumului de la sfârșitul lunii septembrie

Afirmația face parte dintr-o campanie de dezinformare pro-Kremlin în curs de desfășurare cu privire la invazia Rusiei în Ucraina. „Referendumurile” au fost ținute ilegal, sub constrângere și pe teritorii pe care Rusia nici măcar nu le controlează pe deplin, explică sursa. Rezultatele acestor pseudoreferendumuri au fost respinse de organizațiile internaționale și pentru drepturile omului de top, inclusiv Națiunile Unite, OSCE, NATO, precum și Amnesty International sau Human Rights Watch.

  • Videoclipurile eroice cu Volodimir Zelenski în locuri periculoase sunt filmate într-un studio.

Afirmația este falsă și intenționează să discrediteze președintele ucrainean. Filmările folosite ca „dovadă” în această poveste de dezinformare aparțin unui moment în care liderul de la Kiev a pozat în fața unui ecran cromatic pentru a apărea ca o hologramă la mai multe festivaluri tehnologice din întreaga lume, în iunie 2022, episod care a fost transmis atunci pe scară largă. Videoclipul a fost lansat pe rețelele sociale de Telesmith, firma tehnologică care a făcut posibil acest lucru, și nu arată în niciun caz ce pretinde această poveste de dezinformare. Este un truc clasic de dezinformare prin care sunt scoase din context anumite situații.

Al doilea scop al acestui fals este de a crea îndoieli cu privire la rapoartele despre atrocitățile ruse din Ucraina, în ciuda dovezilor masive care le demonstrează, inclusiv mărturiile martorilor și victimelor, filmări video, imagini din satelit și constatări criminalistice. La 23 septembrie ONU a raportat că, potrivit anchetatorilor săi, Rusia a comis mai multe crime de război în Ucraina, inclusiv bombardamente în zone civile, execuții, tortură și violență sexuală.