Imagini neprelucrate tehnic, cu altercații dintre două grupuri la Bălți

Foto: Captura Facebook Poliția Republicii Moldova

Pe data de 28 iunie Poliția Republicii Moldova a publicat pe pagina oficială de Facebook informații despre mai multe altercații dintre două grupuri, care au avut loc pe data de 26 iunie la Bălți, însoțite de un video marcat cu însemnul 18+. Materialul video surprinde scenele de violență de la fața locului, nefiind asigurată prelucrarea suficientă a imaginilor.

Materialul video, publicat de Poliție cu mesajul „Atenție! Urmează imagini cu caracter violent”, surprinde cum „unul dintre bărbați este agresat fizic în stradă, ulterior doi amici ai acestuia au revenit, în aceeași seară, în localul respectiv pentru a-și regla conturile, urmând o altă altercație între cei doi și alți patru bărbați care au participat și la conflictul din stradă”.

Ulterior presa a preluat materialul video oferit de Poliție, fără o prelucrarea suficientă a imaginilor. 

Amintim că imaginile cu un puternic impact emoțional urmează a fi distribuite de jurnaliști cu atenție și cu respectarea rigorilor etice. 

Codul deontologic prevede că „imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  recomandă  jurnaliștilor să evite conținutul violent: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav, sau de la locul unei crime”.