Indicele privind Situația Presei în 2023: Securitatea informațională din perspectivă mediatică, marcată de probleme grave

Spațiul informațional din țara noastră a devenit anul trecut mai curat, arată Indicele privind Situația Presei în Republica Moldova (ISPM) în 2023, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe 5 februarie. Astfel, securitatea informațională din perspectivă mediatică a evoluat din zona situației grave, în care s-a aflat toți anii precedenți, în zona situației marcate de probleme grave. 

Securitatea informațională din perspectivă mediatică este unul din cei șapte indicatori ai cercetării. Evoluția pe acest segment poate fi explicată prin suspendarea licențelor de emisie a mai multor posturi de televiziune și prin blocarea mai multor site-uri care ar fi promovat narațiuni de dezinformare, provenite din Federația Rusă, dar și discursul de ură. Indicatorul a obținut 29 de puncte, în creștere față de anul 2022 cu trei puncte, și semnifică o situație marcată de probleme grave.

ISPM mai relevă faptul că „există instituții mediatice autohtone care practică jurnalismul de calitate, contribuind astfel la fortificarea securității informaționale, unele având în conținuturi și componenta de educație media. Anumite redacții s-au preocupat de promovarea și încurajarea gândirii critice și de dezvoltarea abilităților de analiză a informației. Spre exemplu, Radio Moldova a continuat difuzarea singurului podcast de educație media din țară – cuMINTE, iar din luna septembrie difuzează rubrica „Pe înțeles”, în limba română și rusă, accesibilă oricărui cetățean interesat să știe cum funcționează manipularea informațională. „Ambele produse aparțin platformei Mediacritica, administrată de CJI, iar inițiativa de a fi difuzate și în format audio a venit din partea Teleradio Moldova, tocmai pentru a spori reziliența publicului la dezinformare”, se arată în cercetare.

Potrivit raportului, „pentru securizarea spațiului informațional, o soluție pe termen lung este jurnalismul de calitate coroborat cu angajamentul asumat de fortificare a educației mediatice pentru toate categoriile de cetățeni. Spațiul informațional național, și în anul 2023, a fost penetrat cu ușurință de un flux continuu de narațiuni străine, care sunt orientate spre devierea Republicii Moldova de la cursul de integrare europeană. O abordare complexă, sistemică și coerentă a pericolelor pe care le comportă asemenea narațiuni sporesc șansele de contracarare a acestora”. 

Indicele privind Situația Presei în Moldova este elaborat de CJI pentru al optulea an consecutiv și oferă un diagnostic al presei în ansamblu, specificând problemele, dar și evoluțiile-cheie din sectorul media al Republicii Moldova. Anual, starea presei este apreciată de 14 evaluatori prin punctajele pe care le oferă celor șapte indicatori relevanți realităților media: cadrul juridic de reglementare; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor.