Media Radar: Alte 10 site-uri de știri au gradul de credibilitate actualizat

În cadrul unei noi runde de monitorizare a 40 de site-uri de știri din Republica Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent a efectuat o nouă actualizare a gradelor de credibilitate pe Media Radar. De această dată, pe platformă au fost afișate rezultatele evaluării portalurilor Paranteze.md, Voceabasarabiei.md, Newsmaker.md, Primul.md, Tv6.md, Tv8.md, Orizont.tv, Oficial.md, Gagauzinfo.md, Grt.md.

Pentru fiecare din aceste instituții media, CJI a selectat și a analizat un eșantion de știri care au fost publicate în luna septembrie a acestui an, din domeniile politic, social și economic.

Evaluarea site-urilor se face în baza mai multor criterii, potrivit unei metodologii de monitorizare. Este vorba despre disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea navigării pe site. Indicele de credibilitate al portalurilor informaționale a fost dedus prin sumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu.

Punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte. Instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.

Mâine, CJI va anunța rezultatele pentru ultimele zece portaluri.

Prin intermediul platformei Media Radar, CJI își propune să ajute consumatorii de media să navigheze mai ușor prin informația oferită zilnic de numeroasele resurse media online.

Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.