Combaterea dezinformării și edificarea rezilienței societale au fost discutate la Chișinău, marți, 4 octombrie, în cadrul unei conferințe organizate de International Media Support (IMS) în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Consiliul Audiovizualului (CA).
În cadrul evenimentului, participanții au pus în dezbatere modalități de monitorizare a dezinformării în Republica Moldova. Președinta CA, Liliana Vițu, a vorbit despre metodologia de monitorizare a dezinformării în mass-media, document elaborat cu implicarea unor experți de peste hotare, de care s-ar putea ghida în viitor instituția care reglementează domeniul audiovizualului. Potrivit Lilianei Vițu, în următoarele săptămâni, metodologia urmează să fie supusă unor consultări publice. În contextul discuțiilor, Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, și Tatiana Puiu, reprezentanta Freedom House în Republica Moldova, s-au referit la implementarea acestei metodologii.
În intervențiile lor, reprezentanți ai instituțiilor de stat – președinta Comisiei pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din cadrul Parlamentului, Liliana Nicolaescu-Onofrei, șeful Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, precum și șeful Serviciului Consiliului Suprem de Securitate din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ștefan Țîbuleac – au vorbit despre eforturile pe care le face actuala guvernare în combaterea dezinformării.
Participanții la conferință au continuat discuțiile pe marginea combaterii dezinformării digitale, în încercarea de a identifica soluții. La fel, în cadrul evenimentului, echipa CJI, alături de reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetări și ai Ministerului Culturii, a pus în discuție aspecte ce țin de instituționalizarea domeniului Educației media.