NewsGuard: Un an de război în Ucraina – peste 100 de falsuri și mituri care au circulat în spațiul public

Foto: Pixabay.com

Cu câteva zile înainte de a marca un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, analiștii NewsGuard susțin că au identificat 105 falsuri, mituri, dezinformări care au circulat în această perioadă de război și care au fost difuzate pe 358 de site-uri. Multe dintre acestea sunt susținute de publicități făcute de mari branduri occidentale, fără știrea acestora. 

Cele 105 mituri, precum și demontările lor sunt disponibile pe site-ul Centrului de Monitorizare a Dezinformării Rusia-Ucraina, pe care NewsGuard îl actualizează în engleză, italiană, franceză și germană, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022. 

Potrivit jurnaliștilor, viteza cu care sunt descoperite informațiile false pe aceste site-uri crește: în ultimele patru luni, NewsGuard a demontat 36 de mituri și a identificat 94 de noi site-uri care difuzează informații false despre război.

Cele mai multe dintre narațiunile false publicate pe site-ul Centrului NewsGuard fie neagă presupusele atrocități rusești și alte abuzuri în Ucraina, fie demonizează ucrainenii. În ultimele săptămâni, analiștii au identificat mituri care vizează exagerarea succeselor militare ale Rusiei în Ucraina, altele care susțin că soldații NATO luptă în statul vecin sau sugerează că guvernul britanic nu mai primește refugiații ucraineni.

„Fiecare dintre cele 358 de site-uri urmărite de acest Centru a difuzat cel puțin unul dintre cele 105 mituri despre război, identificate de NewsGuard. Acest număr depășește cu mult cele câteva site-uri sancționate la începutul invaziei de către platforme digitale precum Google, Facebook, Twitter și TikTok, așa cum a cerut Uniunea Europeană”, se arată în analiză. Aceste platforme digitale au anunțat măsuri temporare în unele țări împotriva puținelor agenții rusești de propagandă cunoscute, precum RT și Sputnik News. Dar asta s-a întâmplat doar după ce Uniunea Europeană a interzis distribuirea sau publicitatea acestor site-uri de propagandă, finanțate și gestionate de Kremlin.

BRANDURI OCCIDENTALE FINANȚEAZĂ INVOLUNTAR MAȘINĂRIA RUSEASCĂ DE DEZINFORMARE 

Aproape o treime dintre site-urile identificate de NewsGuard că răspândeau dezinformare despre război continuă să obțină venituri din publicitate online, adesea plasată din numele unor mărci de renume. Dintre aceste 112 site-uri, 41 oferă publicitate programatică plasată de software-ul oferit de Google, care rulează cea mai mare platformă de publicitate online, pentru cele mai mari mărci din lume. „Datorită opacității sistemului care guvernează publicitatea programatică, mărcile habar nu au că anunțurile lor sunt plasate pe site-uri de dezinformare”, se arată în analiză.

De exemplu, Google continuă să plaseze reclame pe site-ul Pravda, o sursă pro-Kremlin care operează în mai multe limbi și este deținută de un aliat politic al lui Vladimir Putin. Printre principalele dezinformări observate pe Pravda de analiștii NewsGuard se numără cele că Statele Unite dezvoltă arme biologice care vizează populația de origine rusă, că oficialii ucraineni au cumpărat proprietăți de milioane de dolari în Elveția și că armata ucraineană a vândut Rusiei sisteme de artilerie fabricate în Franța. În total, sute de mărci occidentale susțin, fără să-și dorească, prin reclamele lor, dezinformarea rusă. Acest sprijin publicitar pentru distribuitorii de dezinformare din Rusia continuă, încălcând Codul bunelor practici anti-dezinformare al Comisiei Europene, care a fost consolidat în iunie 2022. Acest cod cere agenților de publicitate și companiilor de tehnologie publicitară să-și elimine reclamele de pe site-urile care insistă în răspândirea dezinformării rusești.

„La un an după ce Rusia a invadat Ucraina, Kremlinul continuă să încerce să bulverseze și să convingă publicul din întreaga lume cu campania sa necruțătoare de dezinformare. Caracteristicile izbitoare ale acestei campanii au fost volumul mare de afirmații false și sursele care le-au răspândit, precum și temele recurente ale narațiunilor false”, spune Steven Brill, co-CEO al NewsGuard. „Guvernul lui Vladimir Putin a profitat din plin de eșecul principalelor platforme digitale din Silicon Valley de a-și asuma responsabilitatea pentru site-urile de știri pe care le promovează”, adaugă colegul său, Gordon Crovitz

Iată câteva dintre miturile și dezinformările identificate de jurnaliștii de la NewsGuard în această perioadă de război:

  • Occidentul acuză că Rusia a furat grâu din Ucraina și a împiedicat livrarea acestuia.
  • Masacrul civililor din Bucea, Ucraina, a fost înscenat.
  • Statele Unite au o rețea de laboratoare de arme biologice în Europa de Est.
  • Locuitorii vorbitori de limbă rusă din Donbas sunt victime ale genocidului.
  • Nazismul este endemic în societatea și politica ucraineană și este susținut de autoritățile de la Kiev.