ONU,  preocupat de dezinformarea de pe rețelele sociale și impactul negativ al acesteia asupra misiunilor de menținere a păcii

Sursă foto: Noi.md

Consiliul de Securitate al ONU atenționează că sunt necesare măsuri mai eficiente pentru a contracara dezinformarea cu care se confruntă  pe rețelele sociale cele 12 operațiuni de menținere a păcii ale ONU, notează The Washington Post. Consiliul este îngrijorat de impactul negativ pe care îl poate avea dezinformarea  asupra misiunilor sale de pacificare.

Într-o declarație, întocmită în Brazilia și aprobată de membri ai Consiliului, se menționează că ONU trebuie să „îmbunătățească cultura comunicațiilor strategice între componentele civile, militare și de poliție” ale misiunilor de menținere a păcii pentru a proteja civilii.

În context, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat Consiliului că lumea în care își desfășoară activitatea forțele de menținere a păcii „este mai periculoasă astăzi decât oricând în memoria recentă”, cu tensiuni geopolitice reverberând la nivel local și conflicte „mai complexe”.
Persoanele care participă la misiuni de menținere a păcii se confruntă cu teroriști, criminali, grupuri armate și aliații lor – mulți cu acces la arme moderne performante și cu interese în perpetuarea haosului”, a spus șeful ONU. Oficialul a adăugat: „Dezinformarea și discursul instigator la ură sunt din ce în ce mai folosite ca armă de război.”

Potrivit lui Guterres, ONU face eforturi pentru a îmbunătăți comunicațiile în cadrul operațiunilor de menținere a păcii între personalul în uniformă și personalul civil, caută ofițeri, militari și de poliție, calificați în comunicare și colaborează cu companii de tehnologie și media și cu statele membre pentru a colecta și împărtăși cele mai bune practici la acest capitol.