Opinii despre Centrul „Patriot”: Inițiativa ar trebui revizuită și îmbunătățită

Foto: Presedintie.md

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) susține inițiativa de a instituționaliza mecanisme de comunicare strategică drept parte integrantă a sistemului de asigurare a securității naționale, dar consideră că inițiativa de creare a Centrului „Patriot” necesită să fie revizuită și îmbunătățită. „Mecanismul instituționalizat de comunicare strategică este incompatibil cu abordări simpliste îndreptate spre soluționarea unor probleme complexe și sistemice”, se arată în opinia CJI cu privire la proiectul de Lege privind Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei – „Patriot”, publicată la 22 iunie.

Astfel, potrivit notei analitice, definițiile mai multor termeni, precum dezinformare, malinformare sau propagandă, în versiunea actuală, sunt improprii unui act normativ. „Odată ce valoarea socială protejată prin prisma normelor conceptului proiectului de lege reprezintă securitatea informațională a statului, drept parte a securității naționale, multe dintre definiții sunt în disonanță cu obiectivul anunțat”, precizează CJI.  

CJI recomandă, între altele, revizuirea formei de organizare juridică a Centrului prin încorporarea acestuia în structura administrativă a Guvernului, delimitarea funcțiilor de elaborare și de promovare a politicilor de funcțiile de implementare a acestora sau revizuirea denumirii actului normativ, precum și a denumirii Centrului.

În același timp, Asociația Presei Electronice (APEL) a venit cu mai multe propuneri de îmbunătățire a documentului. Organizația se referă, între altele, la necesitatea modificării denumirii actului normativ, excluderea cuvântului „patriot” din denumirea Centrului, pentru că „dacă Centrul eșuează, faptul va compromite semnificația cuvântului”, dar și la o mai bună definiție a noțiunilor prevăzute în actul normativ, precum și la excluderea definiției de „propagandă”.

Și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a formulat o opinie cu privire la proiectul de Lege privind Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei – „Patriot” și modificarea unor acte normative. „În scopul asigurării unei concordanțe cu prevederile constituționale, se recomandă revizuirea normelor și noțiunilor incluse în proiectul de lege, cum ar fi dezinformarea și propaganda, care ar putea conduce la încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale. Este important ca aceste norme să fie formulate într-un mod clar, precis și în limitele admise de Constituție, pentru a evita interpretări neclare sau excesive care ar putea afecta libertatea de exprimare a cetățenilor”, se arată în opinia IPRE.

Potrivit avocatei Tatianei Puiu, inițiativa legislativă trezește semne de întrebare cu privire la atribuțiile Centrului, la atribuțiile președintelui țării în acest caz, dar și la denumirea Centrului.

„Ca urmare a analizei documentului, nu contest necesitatea, oportunitatea creării unei astfel de instituții, dar asta trebuie să se facă în limitele constituționale. Există anumite întrebări vizavi de motivare, legalitate, subordonare la Președinție. Inițiativa legislativă distorsionează mesajul inițial ce se referea la crearea unui centru de comunicare strategică în cadrul Guvernului. Sunt întrebări și în ceea ce privește atribuțiile președintelui țării în acest caz, definirea unor noțiuni precum propagandă, comunicare strategică sau mijloace de comunicare oficiale”, a declarat Tatiana Puiu pentru Mediacritica.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat în dimineața zilei de 29 mai, în cadrul unui briefing de presă, inițiativa legislativă de creare a Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei „Patriot”. Până la finalul lunii iunie, proiectul de lege va fi transmis în Parlament, potrivit șefei statului.

„Minciunile difuzate la televizor și pe Internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacați în prezent. Cu sume imense de bani, cu fabrici de trolli care lucrează 24 de ore din 24, prin multiple canale media care servesc interesele unor grupuri criminale organizate, se încearcă slăbirea Moldovei prin atacuri repetate. Propaganda este o amenințare directă la securitatea țării și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al Moldovei”, a declarat Maia Sandu în cadrul briefingului.