Orizont TV, amendat pentru abordarea unilaterală a subiectelor și lipsa echilibrului de opinii într-un program informativ-analitic

Captură: Ședința CA din 9 iunie 2023

Televiziunea Orizont TV a fost amendată pe data de 9 iunie, de către Consiliul Audiovizualului, cu 5.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată pentru abordarea unilaterală a subiectelor și lipsa echilibrului de opinii în programul informativ-analitic „Puls” din 19 aprilie 2023, moderat de Alexei Lungu, se arată într-un comunicat de presă al CA.

Potrivit informațiilor, ca urmare a monitorizării programului audiovizual „Puls”, Consiliul Audiovizualului a constatat că opinia celor trei invitați din platou s-a axat pe criticarea inițiativelor guvernării actuale și implicit a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În cadrul discuțiilor a fost prezentată, de către moderator, poziția viceprim-ministrului Nicu Popescu, cu o durată de 36 de secunde, și cea a deputatului PAS Lilian Carp, afișată pe ecran.

Raportul Consiliului Audiovizualului a consemnat că, „luând în calcul importanța și actualitatea subiectelor propuse pentru dezbatere, era necesară prezentarea echilibrată a principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, ținând cont și de faptul că problemele discutate sunt de interes public și sunt dezbătute în societate”. „Prin afirmațiile sale și prin întrebările provocatoare, moderatorul a susținut poziția invitaților din platou și nu a asigurat echilibrul opiniilor: «Ce aprecieri ați da dumneavoastră la modificările regulilor jocului de fiecare dată? Întâi modificăm așa încât să ne convină interimatul la CSJ, asigurat de un vicepreședinte, ca ulterior să căutăm altă metodă fiindcă nu ne convine cine a ajuns?».

Totodată, autoritatea explică și faptul că „pe parcursul programului au fost atestate secvențe în care moderatorul a adresat unele întrebări însoțite de precizarea: «Ca să nu fiu eu sancționat de Consiliul Audiovizualului, spuneți voi»”. Potrivit CA, „moderatorul nu a ținut cont de faptul că asigurarea informării corecte implică prezența punctului de vedere aflat în opoziție, iar absența acestuia în cadrul programului nu exonerează moderatorul de asigurarea imparțialității.

Membrul CA Orest Dabija, care a sesizat cazul, a declarat că dialogul din platou a fost dezechilibrat, iar prezentatorul nu a încercat să tempereze acuzațiile aduse guvernării fără prezentarea unor probe. „Problema apare atunci când jurnalistul face aluzii zeflemitoare, lansează afirmații acuzatoare, pe care le pasează invitaților tocmai ca să nu fie sancționat de CA, iar asta este lipsă de respect manifestată de respectiva persoană. În cadrul emisiunii au fost atacuri la persoană, iar cei vizați nu au fost prezenți pentru a-și exprima punctul de vedere. Pe lângă asta, moderatorul ghidează discuția în mod clar pe un făgaș unilateral”, consideră și vicepreședinta CA, Aneta Gonța.

Membrii CA au votat în unanimitate pentru sancționarea Orizont TV, care a încălcat prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale. Pentru o încălcare similară, postul a fost sancționat cu avertizare publică în aprilie 2023.