#PEÎNȚELES. Algoritm și inteligență artificială. Există vreo diferență?

Întrebare: Aud tot mai frecvent vorbindu-se despre algoritmi și inteligența artificială. Sunt aceiași termeni sau totuși există vreo diferență? 

Răspuns: 

Este adevărat că, în ultima perioadă, termenul „inteligență artificială” (IA) a devenit din ce în ce mai utilizat în spațiul public, mai ales odată cu popularizarea unor programe sau chatboturi cum ar fi ChatGPT. 

Potrivit Wikipedia, un algoritm înseamnă în matematică și informatică o „metodă sau o procedură de calcul, alcătuită din pașii sau operațiile elementare necesare pentru rezolvarea unei probleme sau categorii de probleme. De obicei, algoritmii se implementează în mod concret prin programarea adecvată a unui calculator, sau a mai multora”.

Pe când inteligența artificială este definită de Wikipedia.org ca fiind „inteligența expusă de mașini, spre deosebire de inteligența naturală, expusă de oameni și de unele animale”. Mai exact, cercetătorii Andreas Kaplan și Michael Haenlein definesc IA ca fiind „capacitatea unui sistem de a interpreta corect datele externe, de a învăța din astfel de date și de a folosi ceea ce a învățat pentru a-și atinge obiective și sarcini specifice printr-o adaptare flexibilă”. Termenul „inteligență artificială” este utilizat colocvial pentru a descrie mașinile care imită funcțiile „cognitive” pe care le asociază oamenii cu alte minți umane, cum ar fi „învățarea” și „rezolvarea problemelor”. 

„Inteligența artificială implică dezvoltarea de algoritmi și modele care permit mașinilor să-și perceapă mediul, să își motiveze mediul și să ia acțiuni adecvate pentru a atinge obiective specifice. Acești algoritmi folosesc adesea cantități mari de date și tehnici avansate, cum ar fi învățarea automată, învățarea profundă, procesarea limbajului natural și viziunea computerizată”, precizează sursa.

Site-ul Parlamentului European definește inteligența artificială ca fiind „capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea”. Astfel de tehnologii există de peste 50 de ani, dar creșterea puterii de calcul, accesul la cantități enorme de date și noii algoritmi, au condus la progrese majore în domeniu în ultimii ani, precizează Euronews.ro.

Ca să răspundem la întrebare, inteligența artificială poate utiliza algoritmi, dar nu se limitează doar la aceștia. Există o suprapunere între conceptele de complexitate, algoritmi și inteligență artificială, dar acestea nu sunt echivalente și pot exista cazuri în care un sistem sau proces să fie complex fără a fi considerat inteligență artificială și viceversa.

Citește și: #PEÎNȚELES. Despre aplicații care transformă textul în imagine, video sau audio – Mediacritica