#PEÎNȚELES. Despre aplicații care transformă textul în imagine, video sau audio

Întrebare: Știu să folosesc ChatGPT, dar am auzit că sunt și altele, care fac imagini, de exemplu. Mă puteți lămuri?

Răspuns: 

Tehnologia bazată pe inteligența artificială avansează mai mult decât ne-am fi putut imagina acum câțiva ani. În prezent, sunt dezvoltate și accesibile publicului (fie gratuit, fie contra plată) o multitudine de aplicații care transformă textul în imagine, un material video sau audio. Aceste aplicații utilizează algoritmi de învățare automată, care sunt o formă de inteligență artificială. Algoritmii de învățare automată pot fi antrenați pe seturi de date mari de text și media, în care se stabilesc legături între text și imagine, sunet sau alte formate. Aceste legături sunt utilizate apoi pentru a crea modele AI ce pot fi utilizate pentru a transforma textul într-o altă formă de media.

Iată câteva aplicații care transformă textul în imagine:

Stable Diffusion este o aplicație open-source de învățare automată, care poate genera imagini din text sau poate să modifice imaginile existente cu un prompt text, adică un text furnizat unui algoritm de inteligență artificială (AI) pentru a-i oferi informații sau context în scopul generării de conținut nou. Aplicația a fost lansată în august 2022 de Stability.ai.

MidJourney este o altă aplicație care generează o imagine din cuvinte-cheie și se bazează pe principiul învățării automate a unei funcții de recunoaștere. MidJourney este util pentru cei care caută să creeze imagini sau să găsească inspirație pentru proiecte artistice. 

DALL-E 2 este o aplicație de învățare automată creată de OpenAI, care poate genera imagini din text. Aceasta este o versiune îmbunătățită a DALL-E, versiunea creată inițial, și poate genera imagini mai complexe și mai detaliate decât predecesorul său. DALL-E 2 poate genera imagini cu o rezoluție de până la 512×512 pixel, cu mai multe obiecte și detalii decât DALL-E. Aplicația poate fi folosită pentru a crea aproape orice imagine pe care ați putea să v-o imaginați, în aproape orice stil.

Aplicații care transformă textul în video:

Runway este o aplicație de învățare automată care poate fi folosită pentru a crea imagini și animații din text, fiind în stare să genere orice timp de imagine sau video.

O altă aplicație din această categorie este Fliki, care poate transforma textul în video și poate sonoriza cu o voce AI (inteligență artificială). Recunoaște peste 75 de limbi, inclusiv limba română.

Între alte aplicații AI care transformă textul în video sau în alte tipuri de conținut multimedia se numără Lumen5, InVideo, Animoto. Acestea utilizează algoritmi AI pentru a transforma textul într-un script de video și apoi pentru a genera videoclipuri bazate pe acel script. În general, ele oferă o gamă largă de opțiuni de personalizare, inclusiv șabloane predefinite, selecția de imagini sau videoclipuri și selecția de muzică de fundal. Utilizatorii pot, de asemenea, să adauge text suplimentar, efecte speciale sau să modifice alte elemente ale videoclipului pentru a se potrivi cu stilul și mesajul lor.

Aplicații care transformă textul în audio:

JukeBox este o aplicație de învățare automată creată de OpenAI, care poate genera muzică din text. Poate crea aproape orice tip de melodie, în aproape orice stil. JukeBox poate fi folosit pentru a crea melodii originale sau pentru a recrea melodii existente, dar într-un stil diferit.

Music LM este capabil să genereze muzică pornind de la elemente textuale simple. Are o bază de date foarte mare. De fapt, are în stoc aproape 280.000 de ore de muzică. Acest lucru îi permite să producă un număr inimaginabil de sunete variate și de calitate.

Text to Speech este o aplicație ce poate converti textul în vorbire naturală, folosind tehnologii AI. Există multe aplicații și servicii care oferă această funcționalitate, cum ar fi Google Cloud Text-to-Speech și Text to Speech Online. Acestea pot fi utilizate pentru a crea asistenți vocali sau pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz.

Acestea sunt doar câteva exemple de aplicații ce pot fi utilizate pentru a transforma textul în alte forme de media, domeniul aflându-se într-o evoluție continuă.