#PEÎNȚELES. Ce înseamnă aporofobie?

Întrebare: Am întâlnit recent termenul „aporofobie”. Ce înseamnă asta? 

Răspuns:

Wikipedia precizează că termenul „aporofobie” își are rădăcinile din limba spaniolă (aporofobia) și din greaca antică, de la cuvântul ἄπορος (á-poros), care înseamnă fără resurse, nevoiaș, sărac și ἄπορος (á-poros – phobos), care s-ar traduce ca frică. Termenul reprezintă teama de sărăcie și de oamenii săraci. Este dezgustul și antipatia față de oamenii nevoiași, care nu au un venit sau care sunt neajutorați, potrivit Lavozdegalicia.es.

Conceptul de aporofobie este relativ nou și a fost creat în anii 1990 de filosoafa Adela Cortina, profesoară de Etică și Filosofie Politică la Universitatea din Valencia, Spania. Această atitudine se diferențiază de xenofobie, termen pe care l-am explicat în una din edițiile anterioare ale rubricii #PEÎNȚELES (care face referire doar la respingerea străinilor) și de rasism (care reprezintă discriminarea grupurilor etnice). Diferența dintre aporofobie și xenofobie sau rasism este că nu există discriminare sau marginalizare a imigranților sau a membrilor altor grupuri etnice atunci când acești oameni au bunuri, resurse economice și/sau relevanță media și socială.

Așadar, aporofobia constă într-un sentiment de teamă și într-o atitudine de respingere a săracilor, a lipsei mijloacelor, neajutorului. Asemenea sentimente și atitudini sunt dobândite, explică Elpais.com.

Putem conchide că aporofobia reprezintă astfel o atitudine negativă și discriminatoare față de cei care se confruntă cu sărăcie extremă, lipsă de adăpost sau lipsa resurselor financiare. Fenomenul poate avea manifestări subtile sau evidente în interacțiunile sociale, politicile publice, discursuri și în general în modul în care societatea tratează aceste persoane. Aceasta poate contribui la perpetuarea ciclului sărăciei și marginalizării.

În context, este esențială conștientizarea și combaterea atitudinilor și comportamentelor discriminatorii față de persoanele sărace sau lipsite de adăpost. Principiul nediscriminării, prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, susține că „toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de celelalte în spiritul fraternităţii”. Și mass-media are un rol important să nu discrimineze, dar să promoveze valori precum echitatea, diversitatea și incluziunea.