#PEÎNȚELES. Ce înseamnă ChatGPT?

Întrebare: Explicați-mi, vă rog, ce înseamnă ChatGPT. Este periculos?

Răspuns: 

În era tehnologiilor informaționale, inteligența artificială (AI) devine tot mai prezentă în societate. ChatGPT este cea mai nouă creație a OpenAI, un laborator american de cercetare a inteligenței artificiale. Compania cu sediul în San Francisco are drept scop declarat promovarea și dezvoltarea AI într-un mod de care să beneficieze întreaga omenire.

ChatGPT este un chatbot, adică o aplicație software concepută pentru a imita o conversație de tip uman pe baza indicațiilor utilizatorului, scrie Euronews.ro. Potrivit sursei, aplicația face parte dintr-o nouă generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte mijloace media.

Instrumentul ChatGPT este disponibil gratuit pentru oricine are o conexiune la Internet. Poate fi folosit în domenii cum ar fi marketingul digital, crearea de conținut online, generarea răspunsurilor la întrebări ale serviciului de asistență pentru clienți. Robotul poate răspunde la o gamă largă de întrebări, imitând în același timp stilul de vorbire al oamenilor.

Publicația franceză l’Indépendant explică, de exemplu, că ChatGPT este „capabil să scrie temele elevilor care nu au inspirație”, dar și să „răspundă la o mulțime de întrebări”.

Sam Altman, directorul general al companiei OpenAI, a declarat că sistemul este „o primă demonstrație a ceea ce este posibil”. „În curând veți putea avea asistenți utili, care să vă vorbească, să vă răspundă la întrebări și să vă dea sfaturi. Mai târziu, veți putea avea ceva care să plece și să facă sarcini pentru dumneavoastră. În cele din urmă veți putea avea ceva care pleacă și descoperă noi cunoștințe pentru dumneavoastră”, potrivit The Guardian, citat de Euronews.ro.

În context, încă de la mijlocul lunii decembrie 2022, la doar câteva săptămâni de la lansarea acestui instrument, opt universități australiene au anunțat că își modifică examenele, considerând că utilizarea inteligenței artificiale de către studenți este asemănătoare cu plagiatul, transmite publicația franceză Le Point. La sfârșitul săptămânii trecute, Institutul de Studii Politice din Paris (ISP) a interzis oficial utilizarea ChatGPT pentru studenții săi, devenind astfel prima instituție de învățământ superior din Franța care face acest lucru. 

Dacă un student al ISP din Paris folosește un instrument de inteligență artificială „când produce lucrări scrise sau orale”, el este expus „sancțiunilor”, „care pot ajunge până la excluderea din „instituție sau chiar din învățământul superior”, a precizat, într-o scrisoare adresată profesorilor, Sergeï Guriev, directorul de formare și cercetare al instituției de învățământ.

Nu toți împărtășesc însă acest punct de vedere. „Interzicerea ChatGPT echivalează cu interzicerea studenților să folosească Internetul. Dimpotrivă, este necesar ca acest instrument să fie folosit, iar elevii să fie învățați să îl folosească, nu să îl evite”, comentează Stéphane Justeau, decan asociat de pedagogie la școala de afaceri Essca din Franța.

Anterior, autoritățile din New York și alte jurisdicții au interzis utilizarea ChatGPT în școli.