#PEÎNȚELES. Ce înseamnă generația Z?

Întrebare: De ce generația Z? Ce înseamnă acest „Z”?

Răspuns: 

Deși poate credeți sau faceți legătură cu simbolul „Z”, folosit de Rusia în invazia sa în Ucraina, generația Z nu are nicio legătură cu acest fapt.

În SUA și în țările din Occident, în spațiul public se folosește destul de des o clasificare a generațiilor. O generație, potrivit Dexonline.ro, reprezintă totalitatea oamenilor care au aproximativ aceeași vârstă.

Potrivit unei sinteze realizate de cercetătorii francezi Marie Desplats și Florence Pinaud, generațiile care formează tabloul social global al momentului sunt:

Baby Boomers – generația celor născuți între anii 1945 – 1964. Numele se explică prin faptul că, în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au cunoscut vremuri prospere și, ca urmare, natalitatea a crescut, generând un „boom” al copiilor aduși pe lume în acea perioadă.

Generația X – cei născuți între anii 1965 și 1979, care au cunoscut perioada Războiului rece, crizele petroliere din anii 1970 și care au fost influențați de șocul revoluției tehnologice. 

Generația Y – generația celor născuți între anii 1980 și 1994, marcată de mondializare și căderea zidului Berlinului.

Generația Z – generația celor născuți după 1995 până în prezent, influențată puternic de era digitală, dar și de atentatele din 11 septembrie 2001 și instabilitatea internațională. 

Generația Alpha – cei născuți după 2010, influențați de schimbările climatice, manifestări, crize economice și sanitare, conflicte.

Oxford Living Dictionaries descrie Generația Z drept „generația care a ajuns la vârsta adultă în al doilea deceniu al secolului al XXI-lea”. Dicționarul online Merriam-Webster definește Generația Z ca generație de oameni născuți la sfârșitul anilor 1990 și la începutul anilor 2000, potrivit Wikipedia.org.

Generația Z reprezenta în anul 2019 aproximativ 2.47 miliarde din populația globului și 25% din populația SUA. Aproximativ 91% dintre cei care compun această generație au acces la smartphone și 90% dintre urmăresc zilnic pe YouTube. Sunt printre primii care au crescut cu social media și tehnologia mobilă – aceasta este principala caracteristică generală a acestei generații, scria Orange.ro cu referire la date ale UN World Population Prospects.

Citiți și: #PEÎNȚELES. Ce înseamnă discurs de ură? – Mediacritica

Pentru a înțelege mai bine actualitatea informațională în care trăim, puteți adresa întrebări echipei Mediacritica, iar noi vă vom răspunde. Vă îndemnăm să ne scrieți la adresa redactia@ijc.md sau pe paginile noastre de Facebook ori Instagram.