#PEÎNȚELES. Ce înseamnă neticheta?

Întrebare: Recent am întâlnit, pur întâmplător, așa un termen: netichetă. Mă ajutați să înțeleg ce ar însemna?

Răspuns:

Într-o ediție a podcastului #cuMINTE, explicam că neticheta este un termen relativ recent, care presupune un set de reguli de „bună purtare” în lumea virtuală – exact ca bunele maniere pe care le urmăm atunci când interacționăm cu cei din jur, doar că aplicate comunicării din online. Cuvântul provine de la îmbinarea termenilor etichetă şi net, adică Internet, iar conceptul a apărut din necesitatea de a proteja utilizatorii din mediul online, odată ce riscurile și comportamentele inadecvate au sporit. 

Și chiar dacă nu există o singură netichetă proclamată la nivel universal, principalele reguli pe care trebuie să le respectăm atunci când navigăm pe Internet sunt în mare parte aceleași și sunt, de fapt, similare cu cele din viaţa reală. Regula de aur este să-i tratăm pe ceilalți așa cum dorim să fim tratați noi înșine. 

Iată alte norme de netichetă:

  1. Verificați ortografia și corectitudinea mesajelor. Indiferent de ceea ce scrieți, trebuie să vă asigurați că în postările voastre nu sunt greșeli, deoarece erorile pot diminua din credibilitatea celor afirmate.
  2. Evitați site-urile de tip clickbait pentru a nu face spam. O dată ce ați dat click pe link-uri cu mesaje pop-up, riscați să cădeți în plasa viruşilor, spyware şi malware. Distribuind astfel de link-uri, va crește riscul de a vă „infecta” cu viruși prietenii virtuali, care au încredere în mesajele pe care le distribuiți. De asemenea, atunci când vă înregistrați pe variate site-uri, în măsura posibilităților, nu introduceți date personale precum numărul de telefon sau adresa domiciliului.
  3. Nu vorbiți cu necunoscuți și nu oferiți informații confidențiale despre dumneavoastră sau familia dumneavoastră persoanelor de pe Internet. De asemenea, nu acceptați întâlniri cu persoane necunoscute care v-au propus online să faceți cunoștință în realitate.
  4. Dați dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoașteți pe cei cu care comunicați. Nu jigniți şi nu răspundeți la jigniri sau oricare alte insulte comunicate în mediul virtual. Hărțuirea și incitarea la ură sunt condamnabile atât în viața reală, cât și în cea virtuală.
  5. Nu trimiteți e-mailuri sau mesaje pe rețele sociale la o oră nepotrivită, deoarece acest detaliu poate pune în discuţie stilul vostru de viaţă. Toate mesajele de serviciu, și nu doar, se recomandă a fi expediate până la ora 18:00 și nu mai devreme de ora 8:00.
  6. Evitați să scrieți mesaje utilizând Caps Lock, deoarece în lumea virtuală, textele scrise integral cu litere majuscule arată ca şi cum ați striga la persoana care citeşte ceea ce ați scris.
  7. Fiți discret în tot ceea ce faceți pe Internet. Asta include crearea profilurilor pe reţelele sociale şi postarea comentariilor. Fiți voi înșivă în online, pentru că nu sunteți anonim şi ceilalți utilizatori sunt, de asemenea, oameni reali. Nu spuneți şi nu faceți lucruri pe care nu le-ați face în realitate. Imaginea voastră online este importantă indiferent de circumstanțe.