#PEÎNȚELES. Ce înseamnă OSINT?

Întrebare: Am citit zilele trecute pe Mediacritica un articol în care se menționa despre OSINT. Ce este asta mai exact?

Răspuns:

Acronimul OSINT înseamnă „open-source intelligence”, un termen din limba engleză care presupune o metodă de colectare și analiză a informațiilor obținute din surse deschise și publice. Aceste surse pot include, de exemplu, informații disponibile pe Internet, în sursele media sau în documente publice.

Potrivit Wikipedia, „open-source intelligence” este colectarea și analiza datelor obținute din surse deschise, pentru a produce informații utile. 

OSINT este definit în Uniunea Europeană ca fiind „practica de colectare și analiză a informațiilor culese din surse deschise pentru a produce informații utile. Aceste informații pot sprijini, de exemplu, securitatea națională, aplicarea legii și informațiile de afaceri”. În Statele Unite ale Americii termenul apare în Legea Publică 109-163, ca „informații produse din informații disponibile public care sunt colectate, exploatate și difuzate în timp util unui public adecvat, în scopul de a aborda o cerință specifică de informații”. Așa cum este definit de NATO, OSINT reprezintă informații „derivate din informații disponibile public, precum și din alte informații neclasificate cu acces public sau cu distribuție limitată”.

Sursele OSINT pot fi împărțite în câteva categorii diferite de fluxuri de informații:

Media – ziare, reviste, radio și televiziune din diferite țări;

Internetul – publicații online, bloguri, grupuri de discuții, videoclipuri de pe telefoane mobile, alt conținut creat de utilizatori, YouTube și rețele sociale (cum ar fi Facebook, Twitter, Instagram etc.). Această sursă le depășește pe altele datorită caracterului său actual și pentru că e ușor accesibil;

Datele publice ale guvernului – rapoarte guvernamentale publice, bugete, audieri, cataloage telefonice, conferințe de presă, site-uri web și discursuri, adică date oficiale care sunt accesibile publicului și pot fi utilizate în mod deschis și liber.

Publicații profesionale și academice – informații obținute din reviste, conferințe, simpozioane, lucrări academice, disertații și teze;

Date comerciale – imagini comerciale, evaluări financiare și industriale și baze de date.

Literatură precum rapoarte tehnice, brevete, lucrări de cercetare, documente de afaceri, lucrări nepublicate și buletine informative.

Open-source intelligence (OSINT) este folosit în diverse domenii, cum ar fi:

Guvernare și securitate națională: OSINT este utilizat de către guverne și servicii de securitate naționale pentru a colecta informații despre amenințările interne și externe, inclusiv terorism, proliferare nucleară, spionaj, dezinformare și alte activități ilegale.

Afaceri și finanțe: OSINT este folosit de companii pentru a monitoriza concurenții, a identifica oportunități de afaceri și a monitoriza tendințele pieței. Acesta poate fi, de asemenea, folosit pentru a investiga fraude financiare sau pentru a analiza riscurile de creditare.

Jurnalism și media: OSINT este utilizat de jurnaliști și media pentru a găsi surse de informații și pentru a verifica datele. Acesta poate fi, de asemenea, folosit pentru a identifica tendințele sociale sau pentru a analiza problemele politice și sociale.

Cercetare academică: OSINT este folosit în cercetarea academică pentru a obține date și informații relevante pentru studiile de cercetare.

OSINT este disponibil în întreaga lume, poate fi accesat prin intermediul Internetului și poate fi realizat cu ajutorul unor instrumente software specializate sau prin intermediul echipelor specializate în această activitate.