PEÎNȚELES. Educația mediatică este doar pentru jurnaliști?

Întrebare: Pe site-ul Mediacritica este o rubrică separată dedicată educației media. Ce înseamnă asta de fapt? Este doar pentru jurnaliști sau mă poate ajuta și pe mine atunci când mă informez?

Răspuns: 

Bineînțeles că educația mediatică nu se referă doar la jurnaliști. De fapt, este „un proces de accesare, analizare, evaluare și creare a mesajelor într-o varietate de moduri, genuri și forme mediatice”, așa cum explică Wikipedia

Din perspectiva consumului de informație, oamenii sunt încurajați să pună întrebări în legătură cu ceea ce urmăresc la televizor, ascultă la radio, citesc în ziare sau pe Internet. Ulterior, ei trebuie să analizeze în mod critic informațiile pe care le recepționează, așa ca, într-un final, să poată să detecteze propaganda, cenzura, falsurile sau discriminarea. Altfel spus, educația media este educația pentru folosirea rațională a mass-mediei și mijloacelor multimedia. 

Pe site-ul Parlamentului European, educația în domeniul mass-mediei este definită ca fiind „capacitatea de a accesa mijloacele de comunicare în masă, de a înțelege și de a evalua cu spirit critic diferite aspecte ale acestora și ale conținutului acestora și de a comunica în diverse contexte. Este o competență fundamentală pentru tânăra generație și pentru adulți. UE consideră că educația în domeniul mass-mediei este un factor extrem de important pentru implicarea activă în societatea informațională actuală”. 

În 2019, Comisia Europeană a organizat prima sa Săptămână dedicată educației în domeniul mass-mediei la scară europeană cu scopul de a „atrage atenţia asupra importanţei educaţiei mediatice pentru societatea de astăzi”.

În ultimii ani, în multe țări se depun eforturi de dezvoltare a culturii mediatice prin numeroase moduri. Un exemplu care ține de Republica Moldova este introducerea obiectului Educație pentru media în școli, încă în anul 2016, datorită eforturilor Centrului pentru Jurnalism Independent. Astfel, de șase ani, CJI susține profesorii și profesoarele să fie parte a inițiativei prin care este promovat consumul conștient de informații și importanța unei culturi media care să corespundă cerințelor și provocărilor secolului XXI.

Pentru a facilita procesul de predare a disciplinei Educație pentru media, CJI a elaborat manuale în limbile română și rusă pentru fiecare treaptă de învățământ – primară, gimnazială și liceală. Deocamdată, obiectul este unul opțional. În plus, și în Moldova se desfășoară an de an Săptămâna Educației Media, iar CJI implementează continuu proiecte și realizează activități prin care promovează educația mediatică în rândul diferitor categorii ale populației. 

Citiți și: #PEÎNȚELES. Ce înseamnă termenul „maskirovka”? – Mediacritica

Pentru a înțelege mai bine actualitatea informațională în care trăim, puteți adresa întrebări echipei Mediacritica, iar noi vă vom răspunde. Vă îndemnăm să ne scrieți la adresa redactia@ijc.md sau pe paginile noastre de Facebook ori Instagram.