#PEÎNȚELES. Există o zi mondială împotriva cenzurii pe Internet?

Întrebare: Zilele trecute am aflat din știri că ar exista o zi mondială contra cenzurii pe Internet. Ne puteți oferi mai multe detalii?

Răspuns:

Într-adevăr, o asemenea zi există. Denumită și Ziua Internațională pentru Libertatea de Exprimare pe Internet, aceasta este marcată în fiecare an pe 12 martie începând cu 2008 și a fost instituită la inițiativa Reporteri Fără Frontiere (RSF). În această zi, se vorbește despre cenzura cibernetică din întreaga lume. Potrivit RSF, cazurile de represiune împotriva internauților, în special a bloggerilor din întreaga lume, ar fi în creștere, iar blocarea site-urilor web este tot mai frecventă.

Iată un exemplu care ilustrează felul în care funcționează cenzura pe internet. Dacă ești în SUA sau în Europa și vrei să afli mai multe despre Piața Tiananmen din China, motoarele de căutare vor arăta evenimentele din 1989, atunci când au avut loc proteste masive ce au culminat cu un masacru. În China, același motor de căutare vorbește doar despre turism. 

RSF mai precizează că mai mulți internauți stau în spatele gratiilor pentru că și-au exercitat dreptul la libertatea de exprimare pe web, iar China rămâne cea mai mare închisoare pentru jurnaliștii din online și bloggeri.

Pe 12 martie 2024, organizația a anunțat că operațiunea sa #CollateralFreedom a permis ca cenzura să fie evitată pe site-urile a peste 100 de media în 32 de țări: o creștere de 20% într-un singur an. #CollateralFreedom generează site-uri oglindă, adică copii integrale ale conținuturilor media publicate pe site-uri web ce au fost blocate, fiind găzduite apoi pe o altă platformă și actualizate în timp real. 

În 2023, Freedom House raporta că doar 20% din populația mondială trăia într-un mediu în care internetul era complet liber. „Acest număr alarmant dezvăluie amploarea cenzurii și impactul său asupra accesului la informații”, scrie Media24.fr.