Premii pentru promovarea gândirii critice, oferite de CJI la Gala jurnaliștilor anului

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Comitetul pentru Libertatea Presei au desemnat Jurnaliștii anului 2023, în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, ediția a 29-a, organizată pe 21 decembrie 2023. La eveniment CJI a oferit, pentru prima dată, premii pentru promovarea gândirii critice.

Premianții la această categorie sunt Cristina Cernei, profesoară la Liceul „Onisifor Ghibu” din municipiul Chișinău, proiectul media CU SENS și emisiunea Nokta Live.

Cristina Cernei s-a făcut remarcată prin activismul cu care predă disciplina opțională Educația pentru media și o promovează, inclusiv pe rețelele sociale.

„Nu sunt jurnalistă, dar am vrut să fiu întotdeauna una dintre voi. Încerc să le dezvolt copiilor gândirea critică și să-și pună întotdeauna întrebarea «De ce?». Și chiar și când vă citesc pe voi, jurnaliștii, să nu creadă ce spuneți, dar să întrebe dacă oare e adevărat ce spuneți și să cerceteze”, a subliniat Cristina Cernei după ce și-a ridicat premiul.

Liuba Șevciuc, administratoarea CU SENS, a ținut să precizeze că, prin materialele pe care le realizează, redacția CU SENS încearcă să educe gândirea critică în rândul oamenilor. Redacția continuă seria de materiale #Verificat, dar și #Explicat. În 2023 s-au remarcat și cu documentarul „Moldova, 30 de ani conduși în minciună”.

Iar emisiunea Nokta Live, al cărei prezentator este jurnalistul Mihail Sirkeli, este un produs care se referă la principalele evenimente ale săptămânii ce au avut loc în regiunea găgăuză, dar și din afară, însă au legătură cu Găgăuzia. „Jurnalismul de opinie lipsește în Găgăuzia, iar multe evenimente necesită analiză și reflecție”, este precizat în descrierea programului. 

Gala „Jurnaliștii Anului” este organizată anual, începând cu anul 1995, în cadrul Clubului de Presă din Chișinău. Scopul principal al acestei acțiuni este de a susține și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaționale.