Răspândirea informațiilor false, printre principalele amenințări la nivel global, potrivit unui studiu al Pew Research Center 

Sursă foto: Disinfo.md

Răspândirea informațiilor false online și atacurile cibernetice din alte țări sunt văzute de oameni drept unele dintre cele mai mari amenințări la nivel global, după schimbările climaterice, arată cel mai nou raport realizat de Pew Research Center în 19 țări ale lumii.  

Potrivit cercetării, 70% dintre respondenți consideră răspândirea dezinformării online ca fiind principala amenințare la adresa propriei securități, aproximativ un sfert (24%) spun că este vorba de o amenințare minoră, în timp ce 5% dintre cei chestionați nu văd pericole în dezinformare. În mod similar, 67% văd atacurile cibernetice ca o amenințare majoră, un sfert – o amenințare minoră, iar alte 4% nu le cred drept amenințătoare. 

Trei țări plasează dezinformarea în topul amenințărilor – Germania, Canada și Malaezia, în timp ce Japonia, Coreea de Sud, SUA și Singapore consideră atacurile cibernetice drept una dintre cele mai mari amenințări.

Reprezentanții Pew Research Center precizează că întrebarea privind răspândirea informațiilor false ca amenințare este nouă în acest tip de cercetare, astfel încât nu există date pentru a compara situația cu cea din anii trecuți. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la atacurile cibernetice din alte țări continue să persiste încă din 2016, de când Pew Research Center le-a inclus în chestionarele lor. „Preocupările cu privire la atacurile cibernetice, posibil accentuate de tensiunile dintre Rusia și Ucraina și de cazurile proeminente de hacking din întreaga lume, sunt la maxime istorice în multe dintre țările chestionate. În ultimii cinci ani, a existat o creștere remarcabilă a cotei ce arată că atacurile cibernetice din alte țări reprezintă o amenințare majoră pentru participanții la cercetare”, se menționează în raport.

Autorii studiului aduc exemplul Israelului unde, în  2017, doar 38% din respondenți afirmau că atacurile cibernetice reprezintă o amenințare majoră pentru țara lor. În 2022, rata a crescut până la 64%. Creșteri cu 20% sau mai mult ale preocupărilor legate de hacking la scară largă au fost observate și în Suedia, Italia și Ungaria în aceeași perioadă.

Raportul scoate la iveală că persoanele cu vârsta de 50 de ani și mai mult sunt mai preocupate de aceste amenințări online decât tinerii de 18-29 de ani. „Și trei sferturi dintre americanii de 50 de ani și peste sunt îngrijorați de răspândirea dezinformării, comparativ cu 56% dintre omologii lor mai tineri. În mod similar, este mai puțin probabil ca adulții din SUA să spună că știrile și informațiile inventate au un impact mare asupra sistemului democratic”, se arată în raport.

Studiul a fost realizat în 19 țări de pe patru continente.