România: O „armată” de profile pe rețelele sociale îl „laudă” pe premierul român Nicolae Ciucă

Foto: Misreport.substack.com

Echipa Misreport din România a dezvăluit, într-o analiză publicată în această săptămână, zeci de profile pe rețelele sociale, care „folosesc nume și imagini ale unor persoane care nu par să existe în realitate și care postează  doar comentarii laudative la adresa premierului României, Nicolae Ciucă”. Analiza arată cum această „armată” online sau „ciucăboți” îi „cântă ode” premierului pe trei rețele sociale.

Potrivit analizei, profilele identificate pe rețelele sociale „urmează același tipar: postează doar comentarii laudative pe pagina premierului Nicolae Ciucă sau alte pagini care îl menționează pe acesta – de la paginile unor posturi de radio, publicații și până la pagini de politicieni”. În total, Misreport a identificat și clasat 78 de astfel de pagini care folosesc nume și imagini ale unor persoane care nu par să existe în realitate, dar și alte câteva zeci de profile personale „cu comportament neautentic”. 

„Indiferent de subiect, comentariile pe care le postează aceste pagini sunt felicitări și aprecieri pentru activitatea premierului Nicolae Ciucă. Am identificat astfel de comentarii laudative inclusiv pe pagina președintei Republicii Moldova, Maia Sandu”, precizează sursa.

Analiza a scos la iveală faptul că majoritatea paginilor au fost create în ultimele două luni și că acestea folosesc „un limbaj rudimentar și un stil care amintește de sloganurile și propaganda ceaușiste”. 

Misreport a mai descoperit că paginile sunt conexate cu publicația DMnews.ro, care găzduiește mai multe editoriale semnate de Sarmiza Andronic, prezentată de-a lungul timpului pe platourile Antenei 3 drept analist politic sau expert în comunicare. „Andronic face parte dintr-un grup de patroni de afaceri media, foști pușcăriași și influenceri online care au anunțat că vor să redeschidă Clubul român de presă”, mai scrie Misreport.