Solicitări ale Comisiei Europene privind combaterea dezinformării online în contextul atacurilor Hamas. Reacția celor vizați

social media pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Comisarul european pentru piața unică digitală, Thierry Breton, a transmis în această săptămână scrisori deschise lui Mark Zuckerberg, șeful companiei-mamă a Facebook, Meta, și, lui Elon Musk, proprietarul X (fostul Twitter), cerându-le explicații cu privire la măsurile luate pentru limitarea informațiilor false și a conținutului ilegal în contextul atacurilor teroriste ale Hamas din Israel.

În scrisoarea adresată lui Zuckerberg, Breton a solicitat clarificări privind planurile Meta pentru a se conforma Legii Serviciilor Digitale (DSA) a UE și pentru a combate dezinformarea și conținutul ilegal care au sporit în contextul atacurilor din Israel.

Precedând această inițiativă, Breton l-a criticat pe Elon Musk, acuzând platforma X că permite dezinformării, conținutului violent și propagandei să se răspândească. CEO-ul X, Linda Yaccarino, a răspuns, afirmând că compania lucrează activ pentru a face față nevoilor de moderare în timp real generate de conflict, transmite Politico.eu.

Legea Serviciilor Digitale impune platformelor precum Facebook, Instagram și X (Twitter) să elimine rapid conținutul ilegal, inclusiv incitarea la violență sau propaganda în favoarea organizațiilor teroriste, sub sancțiunea unei amenzi de până la 6% din venitul anual global.

Yaccarino a menționat că X a răspuns prompt la peste 80 de cereri de eliminare primite de la serviciile europene de aplicare a legii. Cu toate acestea, nu a primit notificări din partea Europol, agenția europeană de aplicare a legii.

Breton a subliniat, de asemenea, necesitatea monitorizării mai stricte a dezinformării înaintea unor alegeri democratice majore în 2024, inclusiv în Parlamentul European și alegeri naționale din Polonia sau Olanda. În plus, el a solicitat măsuri pentru a combate deepfake-urile și conținutul manipulant care circulă pe platforme. Oficialul european a invocat rapoarte despre astfel de conținut, apărute în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.

Și Meta a venit cu o reacție, anunțând că a înființat un centru special de operațiuni pentru a monitoriza și a răspunde rapid la situația în evoluție rapidă, cu echipaje specializate, inclusiv vorbitori de ebraică și arabă. Compania a subliniat angajamentul său de a menține platformele în siguranță și de a colabora cu fact-checkeri terți pentru a limita răspândirea dezinformării în timpul conflictului.