Stereotipuri de gen într-o știre despre un automobil ce încalcă regulile de circulație

Foto: Realitatea.md

La data de 17 august, portalul de știri Realitatea.md a publicat o știre cu titlul: „STOP CADRU Momentul în care un automobil cu numere diplomatice întretaie linia dublă continuă. Internaut: E femeie”. Instituția de presă a prezentat informația cu aprecieri și accente care promovează stereotipurile de gen. 

Știrea publicată pe portal are ca singură sursă o postare a unui internaut de pe Facebook și se referă la cazul unui automobil care întretaie linia dublă continuă pe traseu. „La volan se află o femeie, nu cunoaște regulile de circulație”, precizează martorul ocular. Pe lângă accebtuarea acestui fapt în titlu – „E femeie” -, autorul știrii a calificat incidentul ca fiind „obrăznicie fără margini”.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exercițiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști precizează că „este important să ne autosesizăm asupra stereotipurilor, distorsiunilor şi prejudecăţilor de gen din universul mediatic printr-o informare corectă asupra problemei culturii şi socializării de gen echitabile, pentru a nu aborda tendenţios şi tradiţional multiplele realităţi de gen. (…) Vom trata echilibrat bărbații și femeile în articole, imagini, în calitate de surse sau categorii sociale descrise”. 

Și Legea cu privire la egalitatea de şanse dintre bărbaţi şi femei stipulează că „mass-media contribuie la promovarea principiului egalităţii între femei şi bărbaţi în societate, prin elaborarea de programe şi materiale de depăşire a stereotipurilor gender”.

Anterior, la una din rubricile #PEÎNȚELES, am explicat ce înseamnă stereotip.