Stereotipuri de gen, promovate de mai multe portaluri în reflectarea unor cazuri despre încălcarea limitei de viteză

Mai multe portaluri de știri au informat pe 13 iunie despre sancționarea  a două conducătoare auto care au încălcat limita de viteză. Este vorba de un caz întâmplat în orașul Edineț și altul într-un sat din raionul Cahul. Instituțiile media vizate au  prezentat informația cu aprecieri și accente care promovează stereotipurile de gen. 

Bunăoară, portalul Publika.md au calificat incidentele drept un fapt „condamnabil”, în timp ce site-urile Nordnews.md și Ziarulnational.md au accentuat că șoferițele „zburau” pe șosea. 

„Și femeile încalcă regulile de circulație!”, este concluzia din titlul portalului Realitatea.md. De asemenea, Autoblog.md a titrat: „Şoferiţe curajoase, dar şi periculoase!”. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exercițiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede  cu referire la titlurile de știri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.