Totalurile Media Radar pentru runda din februarie 2024: rezultatele pentru 40 instituții media online

În această săptămână, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a actualizat gradul de credibilitate a 40 de portaluri de știri pe platforma Media Radar. Monitorizarea, care a constat în evaluarea știrilor conform unui set de criterii, a a avut loc în luna februarie 2024, iar rezultatele au fost anunțate în patru etape, pe 26, 27, 28 și 29 februarie.

Cele 40 de portaluri monitorizate de experții-evaluatori ai CJI sunt:  Ziarulnational.md, Unimedia.info, Publika.press, Md.kp.media, Noi.md, Grt.md, Deschide.md, Moldova1.md, Tribuna.md, Breakingnews.md, Ziua.md, Nokta.md, Ipn.md, Esp.md, Realitatea.md, Nordnews.md, Infotag.md, Telegraph.md, Tvn.md, N4.md, Agora.md, Gagauzinfo.md, Zdg.md, Tv8.md, Punctul.md, Jurnal.md, Paranteze.md, Omniapress.md, Democracy.md, Zugo.md, Ziar.md, Protv.md, Radiochisinau.md, Info1.md, Newsmaker.md, Voceabasarabiei.md, Sinteza.md, Canal5.md, Oficial.md și Știri.md, precum și opt site-uri sunt noi: Publika.press, Punctul.md, Ziar.md, Radiochisinau.md, Omniapress.md, Info1.md, Democracy.md, Canal5.md.

Și în urma acestei runde de evaluare a platformelor informațiinale, portalul Newsmaker.md își păstrează poziția de lider în topul instituții media online cu cele mai mari grade de credibilitate. Site-ul este urmat de Tv8.md, Nokta.md, Zdg.md, Esp.md, Agora.md, Ipn.md, Nordnews.md, Zugo.md, Infotag.md, Moldova1.md.

„Ultimele rezultate arată o creștere a calității conținutului publicat de o parte din portalurile monitorizate”, susține Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI. 

„Dacă în runda precedentă (septembrie 2023) constatam un volum foarte mare de comunicate de presă copiate integral, fără a menționa sursa de informare, în februarie 2024 am observat tendința de a prelua informații din comunicate, cu respectarea tuturor rigorilor. A crescut puțin și numărul de materiale proprii, făcute în baza subiectelor din comunicate sau din alte surse, acestea fiind, de cele mai multe ori, echilibrate și echidistante. Totodată, remarcăm îmbunătățiri și pe segmentele ce țin de transparența datelor de contact și a politicii editoriale”, explică Nadine Gogu.

Pe de altă parte, mai sunt instituții de presă care continuă să copieze comunicate de presă și postări de pe rețele sociale.

„Au fost însă și instituții care au înregistrat rezultate mai proaste, fiind vorba în principal de site-uri care pretind că fac știri copiind comunicate și postări, dar și de portaluri cu afilieri politice sau cele care au fost excluse recent din lista semnatarilor Codului deontologic al jurnalistului pe motiv că nu au respectat deciziile Consiliului de Presă. Îndemnăm colegii de la portalurile monitorizate să analizeze în continuare indicatorii Media Radarului și să elimine carențele, crescând astfel credibilitatea instituțiilor media”, a conchis directoarea executivă a CJI.

Din octombrie 2020, Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova monitorizează la fiecare jumătate de an zeci de portaluri informaționale din Republica Moldova, analizând inclusiv calitatea știrilor pe care le publică. Încurajăm utilizatorii să acceseze platforma Media Radar pentru a se orienta mai ușor în peisajul extins al știrilor online și pentru a identifica sursele de încredere din presă. 

Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.