Un comunicat al CA cu informații de anul trecut, preluat de presă fără verificarea sursei primare

Foto: Captură ecran RFS

La 29 și 30 martie, numeroase instituții media au publicat știri realizate în baza unui comunicat de presă al Consiliului Audiovizualului, fără a verifica sursa primară și actualitatea datelor. În comunicat, CA anunța despre rezultatele Indicelui Libertății Presei pentru 2022, lansat de organizația Reporteri fără Frontiere. În realitate, documentul a fost făcut public în mai 2022, adică acum un an.

CA a publicat comunicatul de presă pe 29 martie, anunțând că Republica Moldova se poziționează pe locul 40 din 180 în Indicele privind Libertatea presei la nivel mondial. Subiectul a fost preluat la scurt timp de un șir de portaluri informaționale. Jurnaliștii nu au verificat însă sursa primară a informației – site-ul organizației Reporteri fără Frontiere. De altfel, RSF anunță anual rezultatele tradiționalului indice la începutul lunii mai, când la nivel mondial se marchează Ziua Libertății Presei.

Cu privire la verificarea faptelor, Codul deontologic obligă jurnaliștii să verifice informațiile „din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. „Atunci când adunăm informaţii şi fapte, ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect. Putem apela şi la surse indirecte, dar numai pentru informaţii suplimentare sau ca punct de pornire. După consultarea cu aceste surse, informaţiile ce ne-au fost oferite le vom verifica neapărat din surse la prima mână. (…) Presa este responsabilă de ceea ce publică, chiar dacă declaraţiile sunt atribuite altor surse”, recomandă și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști.

Mediacritica a explicat la rubrica #PeÎnțeles despre relevanța procesului de fact-checking în media – o tehnică ce constă în verificarea faptelor enunțate în spațiul public. În ultimii ani, fact-checking-ul a devenit un instrument din ce în ce mai solicitat, atât de mass-media, cât și de public, în 2016 fiind instituită și Ziua internațională a Fact-checking-ului.

Media Azi a scris anul trecut că Indicele Libertății Presei pentru 2022 remarcă aceleași probleme pentru mass-media din Moldova și o nouă eră a polarizării în lume. Republica Moldova s-a plasat pe locul 40, dar cercetarea a fost elaborată în baza unei noi metodologii, fapt care explică discrepanța majoră dintre datele pentru acest an comparativ cu cei precedenți, în cazul Republicii Moldova fiind vorba de un avans cu 49 de poziții față de 2021.