7 cauze penale cu privire la propaganda războiului, instrumentate de PCCOCS de la declanșarea conflictului

Foto: Procuratura.md

De la începerea operațiunilor de război pe teritoriul Ucrainei, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a pornit urmărirea penală în șapte cauze în care cercetează propaganda războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, potrivit unui răspuns ale instituției pentru Mediacritica. 

PCCOCS precizează că, pe cele șapte dosare, au fost recunoscute în contumacie (în lipsă, fără ca persoana să fie prezentă la proces) și/sau citate în calitate de bănuit ori învinuit mai multe persoane. Potrivit instituției, „actualmente, urmărirea penală este în desfășurare, iar în privința mai multor figuranți sunt efectuate acțiuni proactive pentru probarea și prevenirea infracțiunilor cercetate care poartă un caracter complex. Conform materialelor acumulate, acțiunile infracționale vizate sunt planificate centralizat și realizate intenționat în vederea creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv aferente generării unor disensiuni sociale”.

„În ceea ce privește rezultatele investigațiilor desfășurate de procurorii PCCOCS, urmează să fie furnizată informație actualizată, la necesitate, cu respectarea prevederilor legale incidente”, se mai arată în răspunsul instituției pentru Mediacritica.

Amintim că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii SIS și SPIA, anunța la 4 martie 2022 că anchetează acțiunile unor persoane care, pe parcursul anului 2022, „proliferează în public informații tendențioase și inventate” în contextul războiului din Ucraina.

Precizăm că articolul 140 al Codului Penal se referă la „propaganda războiului, răspândirea de informaţii tendenţioase ori inventate, instigatoare la război sau orice alte acţiuni orientate spre declanşarea unui război, săvârșite verbal, în scris, prin intermediul radioului, televiziunii, cinematografului sau prin alte mijloace”. Infracțiunile se pedepsesc cu amendă de la 1.500 la 2.000 de unităţi convenţionale (75.000 – 100.000 de lei) sau cu închisoare de la trei la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Articolul 346 al Codului Penal vizează „acţiunile intenţionate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase”. Legea prevede pedepse sub formă de amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (30.000 de lei) sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore ori cu închisoare de până la trei ani.