#PEÎNȚELES. Ce înseamnă „pack journalism”?

Întrebare: Ați vorbit anterior despre „churnalism”, „parachute journalism”, dar mai este și „pack journalism”. La ce se referă?

Răspuns:

Termenul de pack journalism reprezintă „modul în care mai mulți reporteri din diverse surse de știri colaborează pentru a acoperi același eveniment, ceea ce duce la o uniformizare a informațiilor. Acest fenomen implică utilizarea acelorași surse de informații de către reporteri pentru articolele lor, incluzând atât sursele scrise, cât și persoanele care furnizează citate și informații. De multe ori, atunci când se urmărește o persoană specifică pentru un material de presă, reporterii se deplasează de la un loc la altul pentru a obține comentarii și citate de la persoanele implicate. Chiar dacă este o practică considerată adecvată în jurnalism, atunci când reporterii de la mai multe instituții de presă adoptă aceeași abordare pentru a acoperi același eveniment rezultatul este o uniformizare virtuală a știrilor”, explică Wikipedia.org.

Această tendință apare în mare parte din dependența reporterilor unii de alții pentru informații și utilizarea unei singure surse pentru a-și fundamenta relatarea (care adesea poate fi chiar subiectul pe care îl acoperă). Fenomenul duce la apariția „gândirii de grup”, unde jurnaliștii sunt mereu conștienți de ceea despre ce informează ceilalți și se formează un consens neoficial cu privire la ceea ce este considerat demn de a fi transmis ca știre.

Citește și: #PEÎNȚELES. Ce înseamnă „parachute journalism”? – Mediacritica

Termenul a fost folosit pentru prima dată de către jurnalistul american Timothy Crouse în urma observațiilor sale în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, în 1972. În prezent, practicile moderne ale „jurnalismului de turmă” nu mai necesită proximitate fizică sau săli de presă comune. Jurnaliștii continuă să se conformeze turmei chiar de pe ecranele computerelor, monitorizând și imitând alți reporteri online, mai precizează Wikipedia.org.

Pentru dezvoltarea gândirii critice, e bine să fim conștienți de fenomenul „jurnalismului de turmă” pentru că acesta poate duce la manipularea opiniei publice. Există riscul ca anumite informații să fie accentuate sau interpretate în mod similar de mai multe surse, ceea ce poate influența cetățenii într-un anumit sens.