#PEÎNȚELES. Ce înseamnă „parachute journalism”?

Întrebare: Am întâlnit întâmplător termenul „parachute journalism”.  Ajutați-mă să înțeleg la ce se referă.

Răspuns: 

Termenul parachute journalism se referă la practica de a plasa jurnaliști într-o anumită zonă pentru a relata evenimente despre care reporterul are puține cunoștințe sau experiență. Lipsa de cunoștințe și termenele strânse duc adesea la materiale inexacte sau distorsionate, mai ales când e vorba de știri de ultimă oră. În opoziție cu corespondenții străini specializați, care ar putea locui în zona respectivă, instituțiile de presă uneori trimit – metaforic, „cu parașuta” – fie reporteri cu sarcini generale, fie jurnaliști celebri, explică Wikipedia.org.

Acest tip de jurnalism poate fi periculos din mai multe motive. În primul rând, lipsa cunoașterii situației locale și aprofundarea superficială a subiectelor pot duce la înțelegerea eronată a contextului și la prezentarea incorectă a informațiilor. Astfel, există riscul ca materialele jurnalistice să fie inexacte sau să reflecte doar o parte a realității.

În al doilea rând, această practică poate contribui la perpetuarea stereotipurilor și la prezentarea superficială a problemelor complexe. De asemenea, există riscul ca această abordare să submineze încrederea publicului în media, deoarece oamenii pot deveni sceptici cu privire la acuratețea și obiectivitatea informațiilor prezentate.

În general, parachute journalism poate avea consecințe negative asupra calității știrilor și a înțelegerii publicului despre evenimentele globale sau locale.