Abuz de poziție dominantă. Google va trebui să plătească o amendă de peste 4 miliarde de euro

Foto: pixabay.com

Gigantul american Google a pierdut recursul împotriva Comisiei Europene. Instanța UE și-a menținut condamnarea pentru abuz de poziție dominantă pe dispozitivele Android. Pe de altă parte, judecătorii au redus amenda de la 4,34 miliarde euro la 4,125 miliarde euro. Google poate face recurs.

Tribunalul General al Uniunii Europene a confirmat, la mijlocul lunii trecute, că Google se afla într-o situație de abuz de poziție dominantă, așa cum hotărâse Comisia Europeană în 2018. Instituția  constatase că Google impunea restricții ilegale producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele mobile „pentru a se asigura că traficul pe aceste dispozitive este direcționat către motorul său de căutare”. „În acest fel, Google folosește Android ca vehicul pentru a menține poziția dominantă a motorului său de căutare”, a explicat Margrethe Vestager, comisara europeană responsabilă de Politica de concurență, potrivit site-ului Usine-digitale.fr.

Tribunalul General al Uniunii Europene a confirmat majoritatea argumentelor invocate de Comisia Europeană, cu câteva excepții. Instituția a luat o poziție diferită cu privire la „acordurile de împărțire a veniturilor”, una dintre clauzele litigioase din contracte. Acestea condiționează retrocedarea unei cote din veniturile din publicitate ale Google către producători și operatori de angajamentul acestora din urmă de a renunța la preinstalarea unui serviciu de căutare generală concurent pe un portofoliu predefinit de dispozitive.

Oficialii Google şi-au exprimat dezamăgirea faţă de sprijinirea de către Tribunalul General al Uniunii Europene a verdictului Comisiei Europene împotriva companiei.

Suntem dezamăgiţi că nu a fost anulată decizia în totalitate de către Tribunalul General al Uniunii Europene. Android a creat mai multe posibilităţi de alegere pentru toată lumea, şi nu mai puţine, şi sprijină mii de afaceri de succes în Europa şi în întreaga lume”, a explicat compania, precizează Euronews.

În luna august, Mediacritica.md publica un alt articol despre cum Google a fost somat să plătească 60 de milioane de dolari după ce a dezinformat utilizatorii din Australia colectând datele personale.

În ultimul deceniu, Comisia Europeană a acordat amenzi în valoare totală de 8,25 miliarde de euro celui mai popular motor de căutare online din lume pentru că acesta şi-a blocat rivalii în ceea ce privește cumpărăturile online, smartphone-urile Android şi publicitatea online.