Amestec dintre fapte și opinii în titlurile unor portaluri de știri

Pe 8 august, două portaluri de știri au titrat titluri ce nu corespund normelor deontologice, cu aprecieri și amestec dintre fapte și opinii în știri. 

Site-ul Realitatea.md a publicat un material cu titlul: „Pofta sexuală i-a adus 9 ani de închisoare. Deținut, condamnat pentru acțiuni sexuale față de un alt pușcăriaș minor”. Știrea informează despre un incident dintr-un penitenciar în care un condamnat ar fi încercat să violeze un alt deținut minor. De vină, potrivit jurnaliștilor, ar fi fost „pofta sexuală” a protagonistului. 

O altă știre publicată de Realitatea.md apreciază drept „cu nervii la pământ!” situația în care „zeci de oameni au aşteptat transportul public minute în șir” în centrul orașului Chișinăului, într-o zi de sâmbătă.  

A treia știre este publicată de Timpul.md, care titrează: „FOTO/NESIMȚIRE! Un cuplu a furat o broască țestoasă din Grădina Zoologică din Capitală. Unde au ascuns reptila”. Redacția a catalogatincidentul drept „nesimțire”.     

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. Iar Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”, precum și „să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect”.