Calificative, exagerări și amestec dintre fapte și opinii în titlurile unor știri de pe un portal informativ

„Se strânge lațul în jurul bugetului statului” sau „Moldova absurdă” sunt doar câteva dintre calificativele și exagerările din titlurile unor știri publicate pe un portal informativ în această săptămână, contrar normelor deontologice.

Este vorba despre portalul de știri Bani.md care, la data de 4 aprilie, a publicat cel puțin trei texte cu titluri ce contravin normelor deontologice: „Se strânge lațul în jurul bugetului statului! Moldovenii au trimis mai puțini bani acasă. Suma medie a fost de 562 USD”, „Moldova absurdă! În secolul XXI, unul din doi cetățeni se încălzește cu lemne” sau 

Magnet pentru străini! Populația din ce state este îmbătată de alcoolul moldovenesc”. Textele fac referi la anumite date statistice ale Băncii Naționale a Moldovei sau Biroului Național de Statistică, în baza cărora autorii recurg la amestec dintre fapte și opinii. 

Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Același ghid prevede: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcţiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea ştirilor. Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri. Vom renunţa la adjective dacă acestea nu aduc niciun element nou”.