Colaj ce distorsionează realitatea, într-o știre ce îl vizează pe liderul Partidului „Democrația Acasă”

Foto: Ipn.md

Portalul Realitatea.md a publicat pe 21 octombrie un material cu titlul: „VIDEO Va ajunge după gratii? Ce pedeapsă riscă Costiuc, după ce a luat pe capota mașinii un paznic”. Imaginea care ilustrează articolul contravine deontologiei jurnalistice. 

Subiectul abordat îl vizează pe Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă” care riscă până la trei ani de închisoare într-un dosar penal de huliganism.

În context, redacția a inserat o fotografie de tip colaj ce îl înfățișează pe politician după niște gratii. Imaginea nu corespunde regulilor deontologice potrivit cărora, în materialele informative, adică știri, ilustrațiile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe, iar procesarea electronică nu trebuie folosită pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor și evenimentelor. Codul deontologic le mai impune celor din media să se asigure că imaginile utilizate corespund mesajului materialului jurnalistic. 

Ghidul de stil cu norme etice le recomandă jurnaliștilor prelucrarea tehnică „doar pentru a îmbunătăți calitatea fotografiei (de exemplu, pentru a o face mai clară sau pentru a o mări, dacă este necesar) și doar până la un punct. Niciodată nu vom folosi programele de lucru cu fotografiile pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor şi evenimentelor reprezentate”. Singurele excepții acceptabile, conform aceluiași ghid, sunt colajele decente — cu condiția obligatorie că „acestea vor fi neapărat însoţite de inscripţia COLAJ”.