Deplasări ale coloanelor de tehnică militară la Iași, prezentate ca transport de arme către Ucraina

Foto: Inforadar.mapn.ro

Platforma InfoRadar a Ministerului Apărării Naționale din România atenționează despre noi falsuri care circulă în ultimele zile pe rețele sociale. Înregistrări video sau „înregistrări ale unor transmisii în direct, realizate de diferiți cetățeni” cu o coloană de tehnică militară din dotarea Batalionului 151 Infanterie „Războieni” din Iași sunt prezentate „în mod fals și alarmist” drept un transport de armament sau trupe către Ucraina.

Potrivit sursei, coloana militară surprinsă în filmările în cauză se deplasa către cazarma din Iași, la finalul exercițiului „Anakonda 23”, desfășurat în Polonia în perioada 28 aprilie – 18 mai. Coloana era compusă din vehicule militare de transport al echipamentelor militare și transport personal și era însoțită de echipaje de poliție militară pentru a asigura fluidizarea circulației, în conformitate cu legislația în vigoare, precizează Ministerul Apărării Naționale din România. 

Participarea celor peste 400 de militari, cu aproximativ 60 de mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni” din Iași și a Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova a fost anunțată anterior într-un comunicat de presă al instituției.

„Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor transporturi de armament și echipamente militare către Ucraina, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război”, subliniază Platforma InfoRadar.

Ministerul Apărării Naționale din România recomandă ca „înainte de a redistribui știri apărute în spațiul virtual, ce prezintă un vădit caracter alarmist sau cu potențial de a genera panică și îngrijorare, să le verificăm din surse credibile”.