Etichetări și păreri proprii în titlurile unui portal de știri

Captură foto: Timpul.md

Timpul.md a publicat  pe 21 iulie mai multe știri, ale căror titluri încalcă normele deontologice ale jurnalistului. Generalizările, etichetele subiective și amestecul dintre fapte și opinii sunt printre principalele abateri.

Bunăoară, titlul: „Bătaie de joc! Vineri, motorina se ieftinește cu un 1 ban”. Știrea relatează despre ieftinirea carburanților, însă titlul nu doar informează, ci exprimă părerea personală a autorului, precum că ieftinirea doar cu un ban, ar fi o „bătaie de joc”.

O altă știre: „VIDEO/ RUȘINOS! Momentul când o femeie sustrage un portmoneu dintr-un cărucior pentru copii”. Și de această dată în titlu este prezentă aprecierea autorului – „rușinos”.

Etichetări subiective conține și titlul: „Separatistul Ignatiev – papagalul de serviciu. Spune pentru Sputnik că vrea să adere la Rusia, în timp ce exportă spre România și UE”. Aici, la fel, autorul își impune părerea, evitând să separe faptele de opiniile personale.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Iar  Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”;  „să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect”.