Fals: SUA a planificat războiul și criza energetică din Europa

Presa rusă răspândește un nou fals în contextul războiului din Ucraina, precum că Statele Unite ale Americii (SUA)„ar fi planificat din timp un conflict armat și o criză energetică în Europa”. Informațiile ar trebui să se conțină în „documentul șocant” al centrului analitic american RAND Corporation, care elaborează recomandări, inclusiv pentru Casa Albă, atenționează site-ul Stopfake.org, într-un nou articol care demontează falsurile cu privire la războiul din statul vecin.

Presa rusă scrie că „documentul”, întocmit încă în ianuarie 2022, oferă un plan detaliat al modului de a provoca o criză energetică în Europa, mai ales în Germania. Pentru asta, autorii falsului „raport” ar propune Casei Albe să forțeze Rusia să efectueze o intervenție militară pe teritoriul Ucrainei. Această mișcare a Federației Ruse se presupune că va justifica „pachetul de sancțiuni pregătit demult împotriva Moscovei”. Potrivit așa-zisului document, în consecință, economia UE va „colapsa inevitabil”, iar SUA va primi resursele europene în valoare de până la 9 miliarde de dolari și imigranți europeni bine educați.

„Documentul” a apărut inițial pe site-ul suedez Nyadagbladet.se, cu titlul „Document șocant: cum SUA a planificat războiul și criza energetică în Europa”, și a fost ulterior răspândit pe scară largă de mass-media pro-Kremlin.

Pe 14 septembrie 2022, centrul analitic RAND Corporation a publicat pe site-ul său un comunicat de presă în care a negat categoric autenticitatea „documentului” distribuit pe rețele. Organizația a spus că cercetările autentice, analiza situației și comentariile RAND despre războiul din Ucraina pot fi găsite pe site-ul lor, la secțiunea Războiul Rusiei în Ucraina: Perspective din RAND.
Lead Stories, o organizație care se ocupă de verificarea faptelor, a atras atenția și asupra mesajelor distribuite pe online și a observat că conținutul „documentului” fals este în concordanță cu unele declarații ale membrilor mișcării americane QAnon, adepți ai teoriei conspirației, potrivit cărora se presupune că Statele Unite „sunt conduse de un grup secret și atotputernic de pedofili satanici”, care include lideri ai Partidului Democrat și unele celebrități americane.